Erlend Waatevik fra Ewa Consulting under rensefisk-konferansen 2016. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

– Lakselusen er mulighetenes dyr

Det er utrolig hva den har skapt av arbeidsplasser for innovasjon langs hele landet. Det skapes enorme verdier på grunn av dette dyret, sier Erlend Waatevik fra Ewa Consulting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han synes det er utrolig at en liten parasitt er bestemmende for laksenæringen.

- De fleste politikerne har detaljert kunnskap om lakselus. Mer kunnskap enn de har på både ulv og bjørn, sier han.

Les også: – Rensefisk er det viktigste i verktøykassen

- I ulvetiden med lite olje vil jeg si at lakselusen er mulighetens dyr. Det er utrolig hva den har skapt av arbeidsplasser for innovasjon langs hele landet. Det skapes enorme verdier på grunn av dette dyret, legger han til.

Erlend Waatevik. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Store verdier

Han viser til at det i 2015 ble fisket 850 tonn leppefisk til en verdi av 220 millioner kroner.

- Og prisen overstiger hummer. Det er et utrolig viktig fiske for landet. De som fisker har god inntekt. Mange håver inn en årsinntekt på noen måneder, men de jobber 14 timers dager så timelønnen er ikke særlig høyere, påpeker han.

Les også: Årets konferanse vil gi bred status på rensefisk og risikoene

Forventet fangst for 2016 spår han til å bli på rundt 16 millioner antall på grunn av reguleringene ( i 2015 cirka 18 millioner).

- I 2019 sitter vi igjen med cirka 10 millioner fangstet leppefisker, noe man skal være fornøyd med da det Vil ikke si at det er den ville leppefisken sin rolle at det var lave nivåer på Vestlandet i fjor, men den spilte en stor rolle, mener han.

Rask utvikling

Waatevik viser så til at det i 2011 var satt ut under 400 000 rensefisk i merd.

- I 2016 har vi 30 produksjonsanlegg for rognkjeks og fire for berggylte. Det er en også en fin spredning på disse langs hele kysten, selv om det meste til nå har blitt produsert i sør, sier han.

Årets rensefisk-konferanse. Foto: Twitter/FHF.

I 2015 vart det ifølge Waatevik satt ut minst 12,5 millioner rensefisk.

Les også: Usikker på rensefiskens fremtid

- Prognosene for 2016 er 22 millioner og det blir sannsynligvis satt ut mer. Behovet er fort oppi 50 millioner med 15 prosents innblanding og ti prosent påfylling, sier han.

Han viser så til at rensefisk er det viktigste tiltaket mot lakselus.

- Oppdretterne skriker etter rensefisken og leverandørene klarer ikke levere nok. Fokuset er på kvalitet, kvalitet, kvalitet. Det er noe av det viktigste som må jobbes med fremover. Vi trenger mer kunnskap, vi trenger mer resultat, og forankring i toppen for å få dette til, sier han.