- Jeg opplever at næringen har en høy status blant norske politikere, sier statsminister Erna Solberg til Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett. Foto Hans Kristian Thorbjørnsen.

Jubileumsintervju: - Laksenæringen betyr mye for Norge

Statsminister Erna Solberg (H) sier at når det gjelder mangedobling i oppdrettsproduksjonen og fremtidig vekst, må den politiske viljen være på plass. - Det er den absolutt med denne regjeringen, forklarer Solberg til kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I anledning NF sitt 40 års jubileum har vi fått statsminister Erna Solberg i tale rundt hennes og regjeringens synspunkt om norsk havbruk- og oppdrett.

- Laksenæringen betyr mye for Norge. Uten at vi skryter for mye kan vi vel si at Norge har verdens mest suksessrike oppdrettsnæring. Siden oppstarten for over 40 år siden har lakseoppdrett vokst til å bli en av våre store eksportnæringer. En næring som bidrar til viktige arbeidsplasser langs kysten og viktige inntekter til landet. Sjømatnæringen er en av Norges store fremtidsnæringer, sier Solberg.

Erna Solberg var det store trekkplasteret under Youngfish konferansen i Bergen tidligere i år. Her er hun avbildet sammen med styreleder Carl Johan Arnesen Sandberg. Foto: Therese Soltveit.

Når det gjelder en femdobling av verdens matproduksjon frem mot 2050, peker hun på at flere forskningsmiljøer har vist til at det er muligheter for dette innen den marine næringen.

- Vekstvisjonene innen denne sektoren deles av både av regjering og Storting. Rapporten Verdiskaping basert på produktive hav i 2050 har presentert potensial om en seksdobling av marin sektor innen 2050. Mye av veksten er ventet innen havbruk. Forutsetningene for anslaget er blant annet at dagens miljø- og sykdomsutfordringer løses, og at vi har et forutsigbart reguleringsregime, utdyper hun.

- Hva er de største utfordringene for norsk oppdrett dersom produksjonen skal mangedobles?

- Den politiske viljen må være til stede, og det er den absolutt med denne regjeringen. På kort sikt må vi også finne løsninger på utfordringer som lakselus og rømming. Vi er i tillegg avhengige av nye og viktige innovasjoner innen fôr og teknologi. Samtidig må vi få aksept i samfunnet for at all matproduksjon har et miljømessig fotavtrykk.

Ser skaperkraft og gründerånd

Hovedmålet til Solberg og Høyre innen havbruk er å oppnå en forutsigbar vekst i næringen, som også tar hensyn til miljøutfordringene.

- Det vil styrke norsk konkurransekraft og skape trygge arbeidsplasser langs kysten. Nå arbeider vi med å få på plass det nye vekstregimet med produksjonsområder og handlingsregel. Det er i tillegg kommet inn en rekke søknader til ordningen med utviklingskonsesjoner, og Nærings- og fiskeridepartementet vil i løpet av kort tid ha på plass regelverket som åpner for løpende og vederlagsfri tildeling av tillatelser til landbasert oppdrett, sier statsministeren.

(Teksten fortsetter under bildet)

Solberg sier til kyst.no at hun opplever bransjen som fremtidsrettet og et eksempel på skaperkraft og gründerånd.

Du kan lese hele intervjuet med statsministeren i Norsk Fiskeoppdretts jubileumsutgave nr 5, som kommer i slutten av mai.