Tanja Hoel, administrerende direktør i NCE Seafood Innovation Cluster. Foto: NCE.

Gir en kvart million i premie

I neste uke arrangeres konkurransen “Seafood Innovation Award” i Bergen. Her vil 18 nominerte innovasjonsspirer få sjansen til å legge frem sin idé. De vil kjempe om en premiegevinst på en kvart million kroner. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Utdelingen av innovasjonsprisen vil skje under konferansen North Atlantic Seafood Forum (NASF), på deres “Seafood Innovation Day” torsdag 8. mars. 

NASF har sammen med sjømatklyngen “NCE Seafood Innovation Cluster”, finansselskapet Pareto og advokatfirmaet Thommessen valgt å arrangere en egen innovasjonsdag, som en del av det tre dager lange programmet under konferansen. 

- For første gang har vi en hel dag med innovasjonshistorier og investeringsmuligheter innen havbruk. Fokuset er å presentere nyskapende innovasjoner og gründere for å nå ambisjonene om økt vekst i sjømatnærinen, påpeker Tanja Hoel som er leder av sjømatklyngen.

Innovasjonsideer belønnes

Konkurransen sier hun er ment å stimulere og belønne kunnskapsbasert innovasjon eller entreprenørskap innen akvakultur og sjømat. Prisen skal også bidra til å identifisere idéer med stort kommersielt potensial.

De 18 nominerte deltagerne i konkurransen får alle fem minutter hver til å legge frem sin ide.

- Det blir også en «live» avstemming for å kåre vinneren under NASF, som får en premie på 250 000 norske kroner, opplyser sjømatklynge-direktøren. 

Finalistene ble valgt av en komité bestående av representanter fra industri, vitenskap og finans. Komitéen evaluerte hvert produkt på grunnlag av unikhet, potensial for å redusere kostnader, økt effektivitet og bærekraft i sjømatverdikjeden. I tillegg er graden av nyhet i produktet, dets kommersielle levedyktighet og antatte markedspotensial blitt lagt til grunn.

Seafood Innovation Award:

Konkurransen arrangeres for første gang, og selskapene som skal vise seg frem kommer fra flere ulike land, men de fleste er fra Norge.

De nominerte er:

  • MicroSynbiotiX Ltd. fra Irland
  • H2O Technics B.V. fra Nederland
  • De amerikanske selskapene KnipBio Inc, White Dog Labs Inc, Manolin Inc. 
  • De britiske selskapene Fixed Phage Ltd og DryGro Ltd
  • Samt de norske selskapene: Blue Lice AS, Optimeering Aqua AS, Norway Aquapro AS, Invertapro AS, Fishency AS, Ecotone AS, Quantidoc AS, Mithal AS, Estro AS, Eir of Norway AS og Tunichor AS

De fleste av finalistene har deltatt i et av oppstartsprogrammene“ACCEL Seafood” eller “Hatch Aquaculture Accelerator”, som begge er såkalte bedriftsaksellatorer for nye selskaper i sjømatindustrien.