Gründerne Trond Marøy (43) og Espen Øvreeide (43) har stiftet Estro AS og leverer løsninger til havbruksnæringen. Foto: Estro AS.

Nytt rognkjeksskjul skal gjøre produksjonen lettere

Estro AS har i over ett år jobbet med en ny type rensefiskskjul for laksemerden. Dette er sammenleggbart, og skal ifølge produsenten gjøre hverdagen på merdkanten enklere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gründerne Trond Marøy (43) og Espen Øvreeide (43) i Estro AS har i to år jobbet med flere løsninger til havbruksnæringen. Ett av konseptene deres er en ny type rognkjeksskjul, som nylig har vært til uttesting hos Marine Harvest.

Sammenleggbar løsning

Skjulet er av plast og har en topp og en bunndel, med en duk i midten der lusespiseren kan suge seg fast. 

På en Marine Harvest lokalitet i Kvinnherad kommune har pilotskjulet blitt testet. Her ser du det på dekk på en av båtene til MH. Siden pilottestene ble gjort, har selskapet re-designet og optimalisert skjulet som nå settet i produksjon. Foto: Estro AS.

- Løsningen er enkel å slå sammen, vaske og håndtere for de på merdkanten, opplyser sier Marøy til Kyst.no.

Den siste tiden sier han har vært hektisk for selskapet ettersom de jobber med å få på plass finansieringen for storskala testing.

- Men vi er glad for at flere legger merke til oss og melder interesse for våre produkt. Nå jobber vi for fullt med å få på plass penger til finansiering, påpeker Marøy. 

Storskala testing

Marøy sier de har som mål å få produsert opp noen titals enheter som de ønsker å spre, og teste hos flere aktører så snart som mulig.

- Vi er blant annet invitert opp til Midt-Norsk Havbruk for å gjennomgå produktet med de også med tanke på å bruke konseptet også inn mot oppdrett av rognkjeksen.

Han forteller at lokale investorer også har varslet sin interesse i selskapet.

- Vi ønsker å få inn tre millioner i kapital for å kunne kommersialisere produktet, videreutvikle, samt bygge selskapet for videre vekst, sier Marøy.

Skal bedre fiskehelsen

Rognkjeksskjulet forklarer han er ett kompakt system, med dempende funksjon for fisken, og ingen kontante rykk i bølger. Skjulet skal også bedre fiskehelse for rognkjeksen og da også for laksen.

- Skjulet har et stort areal, med plass til rognkjeks både på oppe og på undersiden.

Estro AS

  • Selskapet Estro AS ble etablert i 2016, og er nå en del av Bergen Teknologioverføring (BTO), Marineholmen og Grunder Hub.
  • Det var industritegner Espene Øvreeide (43) og ingeniør Trond Marøy (43) som stiftet selskapet og er medeiere begge to.  

Fordelene med en slik type skjule er at det skal være både lettere å håndtere og vaske, sammenlignet med «kina tare».

- Det er tidsbesparende for røkteren, gir redusert tid og kostnader ved vask og håndtering. Det er et kontrollerbart system, men ingen løse plastdeler som vaskes til sjøs. Det man setter ut er det samme som man trekker opp igjen, påpeker han.

Uttesting hos Marine Harvest

Rognkjeksskjulet til Estro skal snart testes ut i storskala. Illustrasjonsfoto: Estro AS.

Marøy sier til Kyst.no at de over lengre tid har samarbeidet med Marine Harvest rundt uttesting av konseptet i Hardangerfjorden.

- Vi har tester skjulet på MH-lokalitet på Utåker i Kvinnherad. Dette er en utsatt lokalitet, som kan ha høyt et lusepress og sterke gjennomstrømminger. Så det var perfekt å gjøre testene her. Vi har nå slanket modellen utfra første fullskala prototype, så selve innkapslingen er blitt lettere og mindre, påpeker han.

De har tre ulike muligheter for løsningen.

 - Vi kan en ha den flytende i vannskorpen, enten på «svivel» eller med faste tau alt etter preferanse. Dessuten kan den senkes under vann som dagens løsninger om man ikke ønsker å ha noe i vannskorpen.

Testing i Bergen

Marøy sier de nå ønsker å få teste skjulet ut i enda litt større skala, før eventuell masseproduksjon.

- Det gjør at vi med 100 % trygghet kan sette i gang serieproduksjon opp mot utslepp av rensefisk til høsten. Vi er i dialog med Industriell aktør som ønsker å produsere deler av dette for oss, samt også levere løsningen og de er svært positive så langt

Her ser man at lusespiserne har sugd seg fast på rognkjeksskjulet. Bildet er tatt under uttesting hos Marine Harvest. Skjermdump/Estro-video.

Selskapet jobber også med å få på plass en test leveranse i Bergens distriktet lokalt. 

- Vi ønsker en i nord og en i sør, noe som hadde vært optimalt nå i denne fasen, sier han. 

Les mer om Estro AS i Norsk Fiskeoppdrett nummer fire.