Thailand, sjømat. Foto: Thai Nytt

EU gav Thailand gult kort og truer med sjømatboikott

EU truer Thailand med å gi landet rødt kort og importforbud av sjø­mat etter avsløringer om slavelignende arbeidsforhold. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

EU gav Thailand gult kort» og frist til i desember for å rydde opp i fiskerisektoren. Det er dokumentert bruk av tvungen arbeidskraft og regelrette slavetilstander ombord på fiskebåter. Mannskap er ofte fra fattige naboland og er blitt behandlet som slaver, melder DN. 

Avisen skriver at i en rapport som ble offentliggjort sist uke bekrefter Verité at arbeidere hos Nestlés underleverandører jobber under «slavelignende» forhold. Bedriften sier de ikke var klar over arbeidsforholdene i den thailandske fiskematindustrien inntil internasjonale medier satte søkelyset på situasjonen. Selskapet hyrte inn Verité for ti måneder siden og sier det vil følge de konkrete rådene fra rapporten, som er offentlig.

– Vi er forpliktet til å fjerne all form for tvangsarbeid i forsyningskjeden for sjømat i Thailand. Ved å jobbe sammen med underleverandørene kan vi gjennomføre endringer, sier Nestlé-direktør Magdi Batato i en uttalelse.

EU vil avgjøre om kort tid om Thailand ilegges et «rødt» kort og at det vil innføres importforbud på fisk og sjømat fra landet, som er blant verdens største eksportører av sjømat.

  • Ifjor importerte EU sjømat for over 500 millioner euro fra Thailand.
  • Rundt 90 prosent av de vel 300.000 ansatte i den thailandske sjømat- og fiskeriindustrien er migranter fra andre land.