Inspeksjonsorganet kan nå utføre enda flere tjenester for havbruksnæringen. Illustrasjonsfoto: Synfaring.

Synfaring AS har fått viktig havbruks-akkreditering

Synfaring AS har nylig blitt godkjent som akkreditert inspeksjonsorgan for sentral standard for havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Synfaring som har hovedkontor i Meland kommune i Hordaland, og avdelingskontor i Fosnavåg, er nå akkreditert inspeksjonsorgan for NYTEK forskriften ISO/IEC 17020.

Fra før er de i tillegg til havbruksnæringen, også inspeksjonsorgan og kan sertifisere innen bransjer som olje/gass, og kraft/industri.

NYTEK forskriften og NS 9415 stiller krav til teknisk standard på flytende oppdrettsanlegg. Forskriften stiller også krav om at inspeksjon og sertifisering av anleggene skal utføres av akkrediterte inspeksjonsorgan.

At akkrediteringen rettet mot havbruk gikk i boks, ble selvsagt feiret med kake. Foto: Synfaring AS.

- Tidkrevende prosess

Tormod M. Grindheim er avdelingsleder for havbruk i Synfaring AS og sier til Kyst.no at selskapet har jobbet for å bli en totalleverandør av tekniske inspeksjoner og sertifiseringer til oppdretterne, og er svært glad for at de har fått på plass disse nye akkrediteringene.

- Det har vært tidkrevende og omfattende å få dette på plass, men havbruk og fiskeri er et viktig satsingsfelt for oss og vi har ambisjoner om at det skal stå for en tredjedel av inntekskildene våre. Noe vi er ganske nær ved å oppnå allerede, sier han fornøyd. 

Havbrukssegmentet tror Grindheim bare vil bli enda mer viktig for dem, og påpeker de for tiden holder på å lande flere nye kontrakter med havbruksaktører, uten å ville avsløre noe mer. 

Grindheim opplyser at de også jobber med å få på plass en godkjenning fra et klasseselskap for å kunne utføre tykkelsemålinger på skip, slik at de kan utføre sertifiseringer på dette. 

- Vi regner med dette vil være på på plass om kort tid, og gjør at vi har enda et tilbud til våre kunder, sier han. 

Tormod Grindheim er avdelingsleder for havbruk og påpeker de nå kan utføre flere akkrediteringer for havbruksnæringen. Foto: privat.

Større tilbud

Akkrediteringen selskapet fikk i februar betyr at selskapet kan stå for undersøkelser, analyser og inspeksjoner på oppdrettsanleggene, i tillegg til kontroll av arbeidsbåter, kraner, trucker, løst løfteutstyr og annet teknisk utstyr.

Blant annet kan de nå utføre lokalitetsundersøkelser, fortøyningsanalyser, utstede hovedkomponentbevis og utstede anleggsertifikater. 

Selskapet er også godkjent kontrollforetak for lastebåter (arbeidsbåter, røkterbåter for oppdrettsnæringen) og fiskefartøy mellom 8-15 meter. Selskapet utfører også ulike kurs rettet mot løfteredskaper som truck og kraner. 

Grindheim forteller de for tiden er på oppdrag på fem-seks ulike lokaliteter for øyeblikket.

- Vi er tre stykk som fast arbeider med havbrukssegmentet til Synfaring. Men ingeniører og eksperter fra våre andre avdelinger bidrar også ved behov. 

Selskapet Synfaring er realtivt nytt og ble stiftet i fjor høst, men de aller fleste som jobber der har lang erfaring fra denne type bransje fra før. Grindheim påpeker at flere av de ansatte har jobbet sammen i over 20 år.