Asle Strønen ser lyst på fremtiden. Arkivfoto

Norske verft har doblet tallene fra fjoråret

Hittil i år har norske skipsverft inngått nybyggingskontrakter på over 22 milliarder kroner. Dette er en betydelig bedring i forholdt til fjoråret. Tilsvarende tall fra samme periode i fjor var på 10 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Fellesnevneren er at kontraktene er verdt mer enn 50 millioner kroner hver. Et betydelig antall kontrakter på mindre verdier er og inngått, slik at totalbildet er positivt, sier Asle Strønen, administrerende direktør i organisasjonen Norske Skipsverft til Skipsrevyen.

Strønen kan melde om en meget god sommer på vegne av norske verft.

- Ordreinngangen ved norske skipsverft har vært formidabelt god. En “all time high” sier han.   

Nye skipsordninger

Noe av grunnen til den gode ordreinngangen kan skyldes den nye skipsordningen som regjeringen har lansert. Den muliggjør finansiering av norske kjøpere når fartøy bygges ved verft i Norge og for bruk i norske farvann. 

Etter at ordningen trådte i kraft har det kommet inn over over 20 søknader per i dag som går på garanti og finansiering av fiskebåter, brønnbåter, ferger og arbeidsbåter.

- Andre elementer er at norsk verftsindustri er konkurransedyktig også i forhold til pris, fortsetter Strønen. 

Ordreinngangen har vært god første halvår, og Norske Skipsverft har forventinger om at ordreinngangen fortsetter utover høsten og vinteren.

- Det overordnede bildet er at hvert enkelt verft må være konkurransedyktig på pris, kvalitet og leveringspresisjon. Denne tilnærmingen preger verftene i møte med kundene, avslutter han.