Det er inngått avtale om at Artec Aqua AS skal bygge et nøkkelferdig produksjonsanlegg for lakserogn. Anleggets størrelse er ca. 10 000 kvm. og totalentreprisekontrakten utgjør ca. 330 mnk. Foto: Salmobreed.

Signerte millionkontrakt på nytt landanlegg for lakserogn

Salmobreed Salten, 50/50 eid av Salmobreed Salten og Salten Stamfisk, skal bygge nytt landanlegg for produksjon av lakserogn. Forventet produksjonskapasitet er 100-150 millioner rogn årlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Salmobreed Salten, skriver de har inngått byggekontrakt med Artec Aqua, som prosjekterer og leverer landbaserte oppdrettsanlegg, og det nye anlegget skal bygges ved Kobbelv cirka seks mil nord for Fauske.

Kontraktsverdien er på hele 330 millioner kroner og kontrakten er den største i begge selskapenes historie.

Karkapasitet på nær 8000 kubikk

Selskapet skriver at forventet total produksjonskapasitet er 100-150 millioner lakserogn per år.

- For at man skal ha kontroll på mulige smittekilder skal fabrikken ha mulighet til å holde fisk på land i hele livssyklusen. Anlegget skal derfor ha avdelinger for påvekstfase i tillegg til avdeling for kjønnsmoden fisk, skriver selskapene i en felles pressemelding.

På denne tomten skal anlegget bygges. Foto: Salmobreed.

Total bygningsmasse er cirka 10 000 kvm og karvolumet blir på 6700 kubikk for vekstfase og 1200 kubikk for modningsfase.

- Det nye stamfiskanlegget vil være et høymoderne anlegg, og ha store fortrinn i forhold til smittesikkerhet, fiskelogistikk og effektivitet. I prosjektet er det utviklet nye konseptløsninger som vil gjøre logistikk med stor fisk på land mindre arbeidskrevende.

Med fasiliteter for å holde stamfisk på land gjennom hele produksjonssyklusen vil anlegget kunne levere rogn gjennom hele året.

Forventet byggestart er nå i september og anlegget forventes realisert til en totalkostnad på rundt 350 millioner.  Forventet byggetid er to år.

  • Salmobreed Norge AS, er heleid av Benchmark Genetics Limited
  • Salten Stamfisk AS er eid av Salten Aqua AS, et investeringsselskap med hovedkontor på Fauske i Salten og en rekke datterselskaper i oppdrettsbransjen. Salten Stamfisk AS ble etablert i desember 2007 etter et sterkt ønske om å starte produksjon av stamfisk og rogn i Nord-Norge, samtidig som man har sett behovet for å sikre produksjon og leveranse til næringen generelt.
  • Sjøproduksjonen foregår i Skjerstadfjorden hvor selskapet har tillatelse til produksjon på 7 lokaliteter i samlokalisering med Wenberg Fiskeoppdrett AS og Edelfarm AS. I settefiskfasen leier selskapet kapasitet hos Salten Smolt AS. Salten Stamfisk har to konsesjoner stamfiskkonsesjoner.
Illustrasjonsplaner for anlegget.