Ferskvannavlusing i brønnbåt viser seg svært effektivt. Her sjekker veterinær Erika Kunickiene fra Aquakompetanse status etter behandling. Driftsleder Kjell Arne Raaum og biologisk controller Kjell Arild Tharaldsen (til høyre), begge fra SalmoNor, deltar også. Foto: Tom Lysø.

- Svært effektiv ferskvannsbehandling

Ikke bare skånsom og miljøvennlig, ferskvannsbehandling i brønnbåt er også høyst effektivt mot lus. Med teknisk avanserte MS Namsos oppnådde SalmoNor AS meget gode resultat; det med full oppsamling. - Utfordringen er at metoden krever store ressurser, melder SalmoNor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder Vibecke Bondø i selskapet er høyst fornøyd etter rundene med ferskvannsavlusing ved lokaliteten Bondøya i Vikna. Det i siste del av mai og inngangen til juni.

– Her har vi fått et nytt og skånsomt virkemiddel i verktøykassa. Det for å gjøre høyst effektiv avlusing på en meget miljøvennlig måte, mener Bondø. Som imidlertid er klar på at metoden krever så vidt store ressurser at den trolig blir et nyttig supplement til en hel rekke aktive og passive ikke-medikamelle tiltak som både SalmoNor og andre aktører benytter.

Nye MS Namsos tilhørende Norsk Fisketransport (NFT) er et av ytterst få fartøy som per i dag er teknisk innrettet til å gjennomføre ferskvannsavlusing på denne måten.

Gjennom de seks timene som laksen holdes i ferskvann om bord på MS Namsos, følges forholdene i tankene tett. Fra venstre driftsleder Kjell Arne Raaum (SalmoNor), skipper Erling Lorentzsen og veterinær Erika Kunickiene (Aquakompetanse). Foto: Tom Lysø.

Skånsom behandling

Første steg er at fartøyet fyller sine tre tanker med ferskvann. Fra et lukket depot i sjø kan båten «svelge» hele 3.200 kubikk på godt under timen. Deretter går brønnbåten til lokaliteten og laster opp – i de aktuelle tilfellene om lag 230 tonn laks. Dette skjer skånsomt ved at fisken suges inn gjennom vanlig lasterør, for så å lande i ferskvannet via en spesiell avsilingstank. Fisken går altså ikke tørt over et sorteringsbord, noe som er en stor fordel.

Lastingen tar normalt drøyt en time, mens selve holdetida i ferskvann er seks timer. I denne perioden når lusa slipper taket i verten, luftes Co2 ut av tankene. Veterinær og båtens besetning overvåker også andre faktorer av betydning.

Behandlingen avsluttes ved at sjøvann over en periode på om lag halvannen time «flusher» ut ferskvannet. Når dette er gjort, parallelt med full oppsamling av lus, er laksen klar for merden igjen.

Telling av lus, og vurdering av fiskens tilstand etter behandling, gjøres under ledelse av ekstern veterinær. I runden hos SalmoNor var det snakk om fisk på gjennomsnittlig fire kilo.

– Resultatet har vist tett på 100 prosent effekt. Og det med den mest skånsomme ikke-medikamelle metoden som vi til nå har sett, sier driftsleder Kjell Arne Raaum i selskapet.

– Effektivt, men ressurskrevende

Den erfarne røkteren ser i likhet med daglig leder Gudbrand Sørheim i Oppdretternes Miljøservice (OMS) at ferskvannsavlusing som et meget godt supplement blant flere tiltak og behandlingsformer. OMS er selskapet som fram til 2021 disponerer MS Namsos for oppdretterne på Namdalskysten.

– Effektiviteten ved ferskvannsavlusing er imponerende. Begrenset kapasitet på brønnbåt er den krevende siden. I fortsettelsen ser vi dette trolig mest effektivt hvis hele merder med mindre laks kan renses slik. På større fisk vil ferskvannsavlusing nok være mest aktuelt ved behov for «punktavlusing» av enkeltmerder, sier Gudbrand Sørheim i OMS.