Det er ikke lett å se strømgjerdet som ligger i vannkanten på Bolaks-lokaliteten i Fusa, hvor de tester effekten strømpulser har mot lakselus. Foto: Therese Soltveit

Har igangsatt storskala forsøk på strøm mot lus

Seniorforsker Fiona Provan fra Iris forteller at at de i disse dager er i full gang med et storskala dokumentasjonarbeid, for å se nærmere på effekten elektriske pulser har mot lakselus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Seniorforsker Fiona Provan sier de har samarbeidet tett med rogalands-selskapet Seafarm Development (SFD) som er leverandør av strømgjerdet til bruk rundt laksemerdene i Norge.

- Strømgjerde er preventiv, kjemikaliefritt og en miljøvennlig løsning. Til nå har vi i småskala forsøk sett gode resultater, men dette er enda ikke testet i fullskala, opplyste hun, under fagdagen «medikamentfri lakseluskontroll», som er en del av den tre dager lange Rensefisk-konferansen til FHF i Trondheim.

Hun sier at Iris er glad for at et fullskala studie der mellom annet studerer effekten av elektriske pulser på lakselus, er i gang.

Strømgjerdet gir ut pulser på inntil 48 volt, og skal inaktivere luselarvene slik at den ikke gir påslag på fisken, og hindre videre spredning av lus.De første sjøtestene av strømgjerdet ble gjort i 2011, og viste at det elektroniske gjerdet reduserte antall lakselus med rundt 90 prosent.

Seniorforskeren peker på at resultatene fra storskala forsøk fremdeles er under arbeid, og kan enda ikke dele resultater som kan deles.

- Forsøket startet i desember 2016 og skal fortsette utover året, sier Parovan.

Arbeidet har mellom annet fått støtte fra FHF.

Les også tidligere kyst.no saker om strømgjerdet: