Illustrasjonsfoto av snorkelmerd/tubenot fra Egersund Group.

Dypere svømming gir mindre lus

I flere ulike forsøk er det vist at laks som svømmer dypere får mindre påslag av lakselus. Et nylig avsluttet FHF prosjekt har gitt sentral kunnskap og resultater ved to ulike utsett, skriver FHF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Snorkelmerden som er testet ut består av et tak av not som bidrar til å holde fisken nede, men med en presenning kledd passasje opp til overflaten. Gjennom denne har laksen tilgang til luft i overflaten for å fylle svømmeblæren ved behov. Egersund Net sto for design og produksjonen av snorkelmerdene, Havforskningsinstituttet for faglig kompetanse og Bremnes Seashore for driften.

For V14-utsettet var det 50% lavere lusenivå enn ved sammenlignbart naboanlegg, mens for V15-utsettet var 65 -100% mindre lus i to snorkelmerder sammenlignet med to normale kontroll merder i samme anlegg. Oppfølging av fisken i anleggene viste også tilfredstilliende og sammenlignbar fiskevelferd i forsøks - og kontroll merdene.

Totalt sett er det vist at laks som svømmer dypere blir mindre smittet av lakselus. Resultatene fra dette kan også åpne for bruk av andre metoder for redusert lusepåslag;nedsenkete merder med luftlomme, repetivt nedsenkete merder, lys og foringsstrategier som lokker laksen dypere. Dataene bekrefter samtidig at bruk av skjørt/duk rundt merdene vil ha en påslagshemmende effekt.

- Dette gir et godt eksempel på aktivt samarbeid mellom utstyrsleverandør som har utviklet teknologien for egen maskin, forskere som har bidratt med uavhengig oppfølging og dokumentasjon, og oppdrettsbedrift som har lagt ned betydelig innsats for å fremskaffe driftserfaringer med teknologien i full skala, sier Kjell Maroni, fagsjef i FHF som har fulgt opp prosjektet.