FHF søker kunnskap om lukkede ventemerder

FHF skriver at det avsluttedeprosjektet TekSlakt, konkluderte med at lukkede ventemerder er etterspurt av industrien som ett virkemiddel for å sikre smittefri levering av fisk til slakteriene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De henter nå frem mer kunnskap på området ved å se på en evaluering av ulike konsepter for lukkede ventemerder, både i sjø og på land. Målet er å få frem så god og konkret kunnskap at bedriftene kan utnytte resultatene. Sintef Fiskeri og havbruk er  prosjektleder.

- I lukkede system vil det være spesielt viktig med fokus på vannkvalitet og fiskevelferd samt at levendekjøling kan være aktuelt å vurdere. Resultatene fra det nye FHF prosjektet forventes å gi grunnlag for definerte styringsparametere og nye teknologikonsept for trenging av laks, som skal gi mindre stress og utmatting av fisken og dermed lengre pre-rigor tid. Ny kunnskap om flytting av fisk og de objektive belastningsparametere skal gi slakteriene og pumpeleverandører verdifull innsikt for å kunne designe optimale løsninger for flytting av fisk. Dette vil være av stor nytteverdi både for slakteriene i den daglige driften, men også for utstyrsprodusenter som kan utvikle løsninger som er bedre tilpasset brukernes behov.

Kunnskapen i prosjektet knyttes til tetthet, vannkvalitet, gjennomstrømming, pumpebehov, rensing av utløpsvann, økonomiberegninger og tekniske løsninger for flytting av fisk.

FHF vil sikre at resultatene fra prosjektet ikke bare kommer i en rapport, men blir tatt i bruk. Det vil derfor bli arbeidsmøter med slakterier og leverandører hvor resultater presenteres og mulig implementering blir diskutert.