Finnøy fisk holder til i Rogaland.

Finnøy Fisk bedre enn de fleste

Finnøy Fisk leverer nok en gang et resultat av en annen verden. De har en driftsmargin for 2017 det skal bli vanskelig å slå for andre matfiskselskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Å ha driftsmarginer på under 50 % hører til sjeldenhetene for dette Finnøyselskapet som driver med to tillatelser.

Så også i 2017. Med en inntekstvekst fra 2016 til 2017 som gikk fra 44 til 74 millioner kroner og et driftsresultat som økte fra 27 til 50 millioner, endte de på en driftsmargin på hele 67 %.

Potensiell pallplassering

Selskapet har flere ganger blitt kåret til Norges mest lønnsomme oppdretter i Norsk Fiskeoppdretts årlige lønnsomhetsundersøkelse. De aspirerer allerede til pallplass i år også.

Driftsmarginen har vært gjennomgående høy de siste årene.

Driftsmarginene i 2016 endte på 62 %, men med tanke på at de driver med to konsesjoner var omsetningen per konsesjon under snittet. I 2017 vil de nok være mer normal på denne parameteren. Det får vi nærmere svar på når flere selskaper har levert regnskap.

Noe av forklaringen på de gode resultatene ligger nok i at de driver samdrift med Marine Harvest i Finnøy kommune. Marine Harvest eier også 45 % av aksjene.

Lokalitetene de driver på har en kapasitet på 4680 tonn.

Daglig leder Ketil Nåden eier 25 %, mens June Edith Naaden eier vel 20% og Gro Helen Flesjå eier knappe 10 %.

Eierne tok etter 2017 ut 37 millioner kroner i utbytte.

Effektivitet og samarbeid

Kyst.no har forsøkt å få kontakt med daglig leder Ketil Nåden, men har ikke lykkes. Tidligere har han overfor Kyst.no forklart at de gode resutatene skyldes en effektiv drift med optimal utnyttelse av kapasitet og utstyr som de oppnår på grunn av samlokaliseringen med Marine Harvest.

- I tillegg har det mye å si at vi er en gjeng erfarne og stabile folk, og at vi er aktive eiere, har Nåden tidligere uttalt.

Selv har han vært med siden 1978 da han som 16 åring dannet Finnøy Fisk sammen med sin far.

Styreleder i selskapet, controller i Marine Harvest, Astrid Hegreberg Skår, sier derimot i en kort kommentar at årsaken til de gode resultatene er flere.

- Det er delt mellom gode priser, fokus på kostnader og produksjon, i tillegg til godt samarbeid med samarbeidspartnerne, opplyser Hegreberg Skår.