Lokaliteten Kjeringeholmen til Firda Seafood er nå tatt i bruk. Foto: Kurt Hatlem.

Tester ut smolt på nyetablert lokalitet

Firda Seafood har nylig satt ut sin første smolt på deres nyetablerte lokalitet Kjeringeholmen i Stongfjorden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kurt Hatlem, som er driftsleder i Firda Seafood Group sier til kyst.no at de har en tillatt MTB på 3 120 som skal fordeles på ti ringer i rammefortøying. Det skal også plasseres en fôrflåte på lokaliteten til sommeren.

- Vi fikk den første smolten på plass tirsdag 20 april. I dag har vi 400 000 smolt på rundt 200 gram fordelt på to merder. Den resterende smolten skal komme om halvannen uke og vil gjøre at vi totalt har 800 000 smolt på Kjeringeholmen.

Kurt Hatlem, driftsleder i Firda Seafood Group sier at de nå driver å tester ut smoltutsett på den nye lokaliteten Kjeringeholmen. Foto: privat.

Hatlem sier de ønsker å prøve ut den nye lokaliteten først, og starter derfor med å bare ta i bruk fire ringer.

- Etterhvert skal vi bruke åtte og ha to merder tilgjengelig for avlusing og andre behov, forklarer han.

Firda er per i dag selvforsynt med smolt og jobber for å sette ut større smolt (postsmolt), og Hatlem påpeker at de er enda på planstadiet.

- Enn så lenge er størrelse litt temperaturavhengig og svinger mellom 100 og 200 gram, legger han til.

Mer skjermet lokalitet

Arbeidet med klargjøringen av lokaliteten begynte i slutten av februar og Hatlem forteller at arbeidet har gått veldig bra så langt.

Denne meldingen ble postet på Facebook-siden til selskapet nylig. Foto: Screenshot. 

- Årsaken til at vi ville ha ny lokalitet var at den gamle lokaliteten Trellevika var ganske strømutsatt og fungerte ikke optimalt. Strømmen gjorde at vi måtte flytte anlegget nærmere land og det fungerte ikke så bra. Derfor har vi store forhåpninger til vår nye lokalitet, fastslår han.

Hatlem påpeker at de har fått en midlertidig tillatelse og dersom ting ikke fungerer kan den bli trukket tilbake. Men han er klar på at sjansen for det er liten.

- Lokaliteten her er ikke den stilleste lokaliteten, den er utsatt fra nordvest, men er skjermet fra andre vindretninger og vi tror den vil fungere bra.

- Mørenot har levert alt av tau og fortøyning på lokaliteten, mens Fluctus skal levere en standard fôrflåte på 500 tonn til oss til sommeren. Alt i alt går arbeidet veldig bra, opplyser han.

Mattilsynet skrev i sin tillatelse at lokaliteten skal ha synkronisert drift og felles brakklegging med lokalitetene Hella og Høyvika.

Hatlem forklarer at det er to stykker som skal operere på denne lokaliteten, men at selskapet i området har åtte mann totalt som samarbeider. Familiemedlemmet hans Kai Arild Hatlem, er lokalitetsleder på Kjeringeholmen.

Kjeringeholmen lokaliteten til Firda Seafood ligger i Aksvoll kommune. Fotoillustrasjon: Barentswatch.