Av fem finalister var det FishWell Technology som gikk helt til topps i konkurransen om gründerjulepresangen. Kåringen fant sted under AqKva-konferansen torsdag kveld.

Stakk av med seieren i gründerjulepresangen

Torsdag ble FishWell Technology kåret som vinner av gründerjulepresangen under middagen på AqKva-konferansen i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie.

Premien skal kunne gi vinneren en god mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen.

Kyst.no har tidligere presentert alle de fem finalistene i konkurransen, som i rekkefølgen SubC3D, Oceanbox, Inseanergy, Fishwell Technology og Pure Lobster presenterte sine idéer for juryen. De gikk alle gjennom teknologien, hvorfor den er aktuell for markedet, utfordringer og hvor de ser for seg at idéen er om fem år.

- Kan senke dødeligheten

Under AqKva-konferansen torsdag ble det klart at juryen har kåret FishWell Technology til vinner av konkurransen.

Juryen forteller til Kyst.no at årets vinner har tatt tak i viktige problemstillinger i forhold til fiskevelferd.

- De består av et meget kompetent team og har fått med seg samarbeidspartnere med lang fartstid i bransjen, forteller Helge Bjordal i Nagelld.

Videre mener juryen at FishWell Technology har et produkt som kan være med å senke dagens dødelighet blant fisk betraktelig.

- Det er ingen andre som har tilsvarende tjeneste i dag, påpeker juryen.

Om vinneren:

  • Fishwell Technology er et norsk IT-selskap som ble etablert i 2019. Kontorene befinner seg i Drammen, hvor selskapet jobber med å utvikle praktisk anvendbare beslutningssystemer for oppdrettsindustrien basert på videoopptak-/ selektering og AI/ML-teknologi.


  • Fishwell leverer tjenester som har til hensikt å forbedre fiskevelferd, redusere dødelighet, styrke dokumentasjon og sporing.


  • To fokusområder for selskapet er digital telling og analyse av dødfisk og måling av stressnivå på fisk under trengning. Sammen vil de gi et verdifullt referansepunkt som grunnlag for prediksjon og spissede forbedringprosesser.

Styring og innsikt

Som mange andre tjenester benyttes kunstig intelligens basert på innsamling av data.

- Vinneren av gründerpresangen leverer en tjeneste som gir styring og innsikt i den uoversiktlige biologiske prosessen som trenging av fisk er, understreker juryen.

Som vinner av Gründerjulepresangen vil FishWell Technologies nå få drahjelp fra selskaper som alle er eksperter innenfor sine felt.

Vil gjøre store forskjell

Daglig leder Kjell Wiik i FishWell Technology forteller til Kyst.no at det betyr veldig mye for selskapet å få prisen.

- Det er viktig for markedsføringen og det å gjøre produktet kjent i markedet, samt få et større strategisk nettverk som prisen gir. Internt vil prisen også være motiverende for dyktige ansatte, samarbeidspartnere og aksjonærer som har investert i selskapet.

Wiik forteller at de har god hjelp av dyktige samarbeidspartnere innen oppdrettsnæringen som har gitt dem ulighetene til å utvikle og teste deres løsninger operativt og som er vesentlige for videre utvikling.

- Her spiller ikke minst OK Marine en viktig rolle som distributør og utviklingspartner. Videre takk til Samba Marine og Lerøy Sjøtroll som har installert «GOODeye Stress-detection».

- Nå har vi bygd en organisasjon med meget høy kompetanse innen blant annet maskinlæring/AI som gir oss stor kapasitet i videre utvikling og skalering, sier han avslutningsvis.

Kyst.no ønsker også å benytte anledningen til å gratulere vinneren!