Tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker her under Global Sushi Challenge ifjor. Da hun besøkte Japan sammen med Sjømat Norge. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet.
Tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker her under Global Sushi Challenge ifjor. Da hun besøkte Japan sammen med Sjømat Norge. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet.

Ønsker mer norsk laks og ørret til Japan

Stortingets presidentskap er i disse dager på offisielt besøk i Japan. Her opplever de at det Japanske overhuset sier det helt klart er rom for mer laks og norsk fisk eksportert til det asiatiske landet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Andre visepresident i presidentskapet Kenneth Svendsen, er en av de som har reist til Japan. Han sier de har sett mye norsk laks og ørret, og siden hatt flere møter.

- Blant annet i det japanske overhuset, der vi slik jeg oppfatter det fikk klar beskjed fra leder Tadamori Oshima om at det er plass for betydelig mer norsk laks i Japan, sier Svendsen på telefon fra Tokyo til avisa Nordland.

Ikke bare laks

Til avisen sier han at han opplevde de nærmest ble oppfordret til å videreformidle dette budskapet. Men mulighetene for norsk fiskerinæring i Japan, begrenser seg ikke til laks, påpeker visepresidenten.

- Her fins et veldig stort og voksende marked på ørret. Det var jeg ikke klar over, sier Svendsen.

I likhet med laksen, blir ørreten i stor grad brukt til sushi.

  • Norge eksporterte laks til Asia for 7,5 milliarder kroner i 2015. Det er en økning på 15 prosent fra året før.
  • Målt i produktvekt har eksporten til Asia økt med 7 prosent, eller 10 226 tonn i 2015.
  • Størst økning, målt i verdi, er det til Japan og Sør-Korea. (Kilde: Norges Sjømatråd.)