Illustrasjonsfoto fiskedisk. Foto: Therese Soltveit.

Fisk har aldri vært dyrere

De siste 28 årene har ingen matvare økt mer i konsumpris enn fisk. Bare i juni økte prisindeksen for fisk med 5,9 %. - Det er oppsiktsvekkende, sier Mads Svennerud, rådgiver i NIBIO til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi) økte forbrukerprisen på mat- og alkoholfrie drikkevarer fra juni til juli i Norge med 2,9 prosent. Statistikken viser også at i det i denne varegruppen var fisk som økte mest med hele 5,9 prosent.

Månedlig prisutvikling for matvaregruppene fisk og kjøttvarer fra januar 1998. 1998 = 100. Datakilde: NIBIO.

- Fisken har aldri vært dyrere. Statistikken som vi har tilbake til 1998 viser at prisindeksen for fisk har økt med over 71 prosent. For kjøtt er økningen i samme tidsperiode på 10 prosent, forklarer Svennerud.

Mads Svennerud. Foto: NIBIO

Samtlige hovedgrupper av mat- og drikkevarer som NIBIO følger månedlig, har hatt en prisøkning fra juni til juli, og dette er ikke uvanlig ifølge rådgiveren.

- Men vi kan tydelig se at fisk er blitt relativt mye dyrere enn andre matvarer over tid, konstaterer han.

Flere forklaringsvariabler

Hvorfor det er slik er det imidlertid vanskelig å forklare.

- Prisindeksen for fisk kan ha vært veldig lav i 98. At fisk har økt spesielt mye på en måned kan også ha mange forklaringsvariabler.

- At store deler av fisken som selges er oppdrettet, kan påvirkes av høye priser av import av proteiner og andre fôrråvarer, og en svakere krone kan være noe av det som slår ut i denne matvaregruppen, legger han til.

NIBIO rapporterer etter NILF-rapport 2000:3 Matpriser 1980-2000.

- Prisindeksene går både opp og ned i alle varegrupper og det er vanskelig å stadfeste at det er det ene eller det andre som er årsaken men vi kan stadfeste at prisindeksen for fisk aldri har vært høyere, konkluderer Svennerud.