Glomax har installert nye led-lys på Mowi sin fôrfabrikk i Valsneset.

Hjelper Mowi med energieffektiv belysning til  fiskefôrproduksjon 

Glamox bistår Mowi med å omgjøre eksisterende lysrørarmaturer til energieffektive LED-armaturer ved produksjonsanlegget for fiskefôr i Valsneset.

Publisert

Ved hjelp av LED-kit bytter Mowi ut lyskilden, elektronikken og optikken i hver armatur, mens selve huset gjenbrukes. Denne miljøvennlige løsningen vil føre til betydelige energi- og kostnadsbesparelser, og holde Mowi i forkant av den europeiske utfasingen av lysrør, melder Glamox i en pressemelding. 

Mowi Feed Norway produserte 400 000 tonn fiskefôr i 2023. Inntil nylig var fabrikken og lagrene utstyrt med armaturer til lineære lysrør.

Utfasing av lysrør

RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances), som faser ut bruken av lysrør i Europa, kombinert med Mowis ønske om å spare strøm, gjorde at selskapet ønsket å erstatte sine T5- og T8-lysrørarmaturer med mer enn 900 LED-sett av typen GPV2. Disse installeres i produksjonsanlegg og lagre.

- LED-kittene er en miljøvennlig måte å bytte til LED på, sier Ragnar Meland, elektroansvarlig hos Mowi Feed.

Dessuten er kaiområdet utstyrt med en lossekran og to lasteanlegg. Den 30 meter høye lossekranen brukes til å losse råmaterialer fra skip. Den er utstyrt med to lyskastere av typen Glamox RLX D FL 240W100-3QEABK RLX og 30 støtbestandige, vanntette lineære MIR-armaturer. 

De to lasteanleggene brukes til å laste fartøy med ferdige fôrprodukter fra lagrene. Hvert lasteanlegg er utstyrt med en lyskaster av typen Glamox RLX D FL 240W100-3QEABK RLX og 15 MIR-armaturer. På kaien med LNG-tankstasjonen er det dessuten installert fire eksplosjonssikre Max-armaturer.

- LED-kittene er en miljøvennlig måte å bytte til LED på. De gjenbruker det eksisterende armaturhuset, noe som også betyr at installasjonen går raskere. Vi installerte LED-kittene selv. Det er et forhåndsmontert produkt som er enkelt å installere og som er designet for en sirkulær økonomi. Det beste av alt er at lysene våre nå bruker 60 % mindre strøm enn lysrørene gjorde, forteller Ragnar Meland, elektroansvarlig hos Mowi Feed.

- Tidligere hadde vi problemer med levetiden til lysrørene, og det tok tid å varme dem opp i de kalde omgivelsene. Nå får vi øyeblikkelig lys, og LED-teknologiens lange levetid betyr lavere vedlikeholdskostnader. Armaturene i hver etasje i produksjonsbygningen er utstyrt med bevegelsessensorer og mekaniske koblingsur som vi stiller inn på maksimalt fire timer. Ofte er det enkleste også det beste, og hele lageret vårt er nå utstyrt med den samme løsningen, legger Meland til.

Mowi sin fôrfabrikk har fått nye led-lys fra Glamox, og erstattet alle lysrør.