Algeoljen fra Terravia blir produsert i Brasil. Foto: Terravia.

Ny fiskefôr ingrediens lansert

To utenlandske selskap har lansert en algeolje til fiskefôr med et høyt innhold av DHA, noe som vil redusere presset på knappe marine ressurser, mener de.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fôret har fått navnet AlgaPrime DHA, og blir produsert av selskapene TerraVia og Bunge Ltd på deres samarbeids-anlegg for fornybare oljer i Brasil. Partnerne vil fungere som eksklusive distributører for stoffet. Produkt-prøvetaking til globale fôrprodusenter innen akvakultur har funnet sted i løpet av de siste månedene, kommer det frem i en pressemelding.

TerraVia og Bunge har også annonsert at de har inngått en kommersiell leveranseavtale med en av verdens største fôrleverandører innen havbruk. Selv om vilkårene i avtalen ennå ikke er offentliggjort, har selskapet tenkt å innføre AlgaPrime DHA i fiskefôr til laksefisk før jul.

- Vi er glade for å bygge på vår erfaring i mat og fôringrediens bransjen for å bringe en ny, bærekraftig og verdiskapende kilde som DHA til markedet. Noe som den globale akvakultur bransjen trenger, uttalte Soren Schroder, konsernsjef i Bunge Limited.

- AlgaPrime DHA er vårt første store nye produktet sammen med Bunge og kan være en "gamechanger" for å holde vårt hav sunt ved å tilby en ikke-marinbasert, bærekraftig kilde til omega-3 fettsyrer, sier TerraVia administrerende direktør Jonathan Wolfson.

Om lag 1 million tonn omega-3 rik fiskeolje produseres årlig for akvakultur, dyrefôr og human ernæring. For å møte dette behovet, er i dag store mengder villfisk fanget og bearbeidet for å utvinne fiskeolje. Etterspørselen etter omega-3 fettsyrer er økende, men deres tilgjengelighet fra villfanget fisk er begrenset i naturen.

- Havbruk blir en stadig viktigere bidragsyter til det globale matvaresystemet. For å møte den stadige veksten i etterspørselen etter fiskeolje og fiskemel, er bærekraftige alternativer nødvendig, sa Piers Hart, fra World Wildlife Fund, Storbritannia.

- Vi er ivrige etter å få se bærekraftige kilder til omega-3 rike oljer komme på markedet i storskala, noe som vil redusere presset på knappe marine ressurser. Den høye avkastning og den potensielt reduserte miljøpåvirkningen ved bruk av algeprodukter produsert ved anlegget i Brasil, kan gjøre dette til en mer bærekraftig kilde til fiskefôr-ingredienser, sier Hart.