
Kan en sopp løse problemet med vintersår?
Nye forsøk på NMBU skal vise om fôrproteinet pekilo kan øke fiskens motstandskraft mot vintersår
Vintersår er en kjent og alvorlig sykdom i norsk lakseoppdrett, forårsaket av bakterien Moritella viscosa. Det finnes en vaksine, men den er ikke fullgod.
Derfor testet stipendiat Marte Røsvik ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) om fisk som får den funksjonelle proteinråvaren pekilo i fôret i oppalsperioden er bedre rustet til å stå imot smitte. Det skriver universitetet i en nyhetsmelding.
Tidligere forskning ved Foods of Norway, et senter for forskningsdrevet innovasjon ved NMBU, har vist at pekilo er en råvare som laksen både liker, som gir god vekst, i tillegg til å ha immunstimulerende og helsefremmende egenskaper.
Den er en filamentøs sopp dyrket på skogsråstoff, det vil si at den har evnen til å til å resirkulere sidestrømmer fra skogbruk til høyverdige proteiner.

─ Pekilo har et proteininnhold på hele 65–70 prosent, med en aminosyreprofil som passer fint til laksens behov, forteller Røsvik.
Stipendiatprosjekt til Røsvik er en del av forskningsprosjektet ForestFeed, hvor forskere igjennom flere år har sett på effekten av ulike fôrråvarer, på laksens helse og robusthet.
Forsøksdesign og smitteeksponering
Smitteforsøket har foregått både ved Senter for fiskeforsøk ved NMBU og ved sjøvannsfasilitetene ved NIVA på Solbergstrand, ikke langt fra Drøbak. Til forsøket ble det laget fem fôrtyper med forskjellig innblanding av pekilo og mikroalgeolje (av typen Schizochytrium sp.).
─ Noen fôr inneholder bare pekilo, noen bare mikroalgeolje, og noen har en kombinasjon. Og så har vi en kontrollgruppe uten noen av delene, sier Røsvik.
Først var fisken i kar ved Senter for fiskeforsøk, hvor Røsvik og forskerkollegaen Sergio Rocha fôret laksen med de ulike fôrtypene i fire uker.
─ Vi veide fiskene og målte vekst og helsestatus, og kjørte lysstyring for å simulere smoltifisering.
Smoltifisering er den biologiske prosessen laksen går gjennom for å tilpasse seg livet i saltvann, og er avgjørende for å kunne flytte fisken til sjøvannsfasilitetene ved NIVA på Solbergstrand.
Ble utsatt for vintersår-bakterie
Etter flytting, en uke med akklimatisering i kar med sjøvann og overgang til vanlig fôr, ble fiskene utsatt for bakterien som forårsaker vintersår.
─ Professor Henning Sørum ved NMBU Veterinærhøgskolen produserte smittestoffet for oss, og var med oss til NIVA for å gjennomføre eksponeringen. Vi tilsatte 2,5 liter smittevæske med bakterien i hvert kar, og stoppet vannstrømmen slik at fisken ble liggende i smittebadet en stund.
Så startet den daglige overvåkingen av fiskene.

─ Vi så etter symptomer som sår, merkelig svømmemønster eller at fisken oppfører seg unormalt i forhold til hvordan den vanligvis skal være. Når vi oppdaget noe, tok vi fisken ut, avlivet den og samlet vevsprøver.
Prøvene ble tatt fra sår, og dessuten av milt og nyrer, som er vev som har stor betydning for fiskens immunrespons. Ved slutten av forsøket ble all fisken avlivet, og det ble tatt prøver av et utvalg av friske fisk uten sår.
Har forhåpninger
─ Håpet er at fisk som har fått pekilo i fôret vil vise seg å være mer robuste. Vi har sett noen lovende tendenser, men vi skal gjennomføre mange analyser av forsøksmaterialet før vi kan konkludere. Det gjenstår mye arbeid.
Resultatene fra forsøket vil bli analysert i løpet av høsten, og målet for Røsvik er å publisere en vitenskapelig artikkel av resultatet som en del av doktorgraden sin.
Tester pekilo under naturlige forhold
Og Røsvik ligger ikke på latsiden, for hun har allerede planlagt et nytt forsøk.
─ Etter sommerferien starter vi et nytt småskalaforsøk i sjøen, med merder hvor vi tester pekilo under mer naturlige forhold, for å se hvordan den virker når fisken utsettes for ekte miljøutfordringer som for eksempel avlusing eller sykdom, forteller Røsvik. Dette skjer på forsøksstasjonen, Let’s Sea, i samarbeid med Biomar.
Stor interesse fra næringen
Foods of Norway som prosjektet ForestFeed er en del av, har i over ni år jobbet med å utvikle nye og bærekraftige fôrkilder for norsk oppdrett. Og både helsedelen og bærekraftsdelen av forskningen har fått stor oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt.
─ Pekilo har vært en av flere sentrale deler av forskningen i Foods of Norway, og ser ut til å ha et stort potensial som proteinkilde med gode helseeffekter. Dessuten har pekilo et lavt klimaavtrykk siden det produseres på skogsråstoff. Det gjør det bærekraftig, både i produksjon og i bruk, sier professor Margareth Øverland, leder av Foods of Norway.