Domstolhammer.

Sjøtroll Havbruk tapte i retten

En kvinnelig ansatt på et fiskemottak drevet av Sjøtroll Havbruk vant i retten, etter å ha fått sparken for å ha arbeidet for tregt.- Dommen er både grundig og god. Den tar opp i seg at kontrolltiltaket med å ta tiden er ulovlig, slik vi ser det, sier advokaten som representerte kvinnen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den ansatte skal ha blitt tatt tiden på under utføring av arbeidsoppgaven med å pakke fisk, og dette skal ha vært årsaken til at hun fikk sparken. Den ansatte vant rettssaken, får beholde jobben og får 70.000 kroner i oppreisning.

– Det er en svært gledelig dom, sier LO-advokat Katrine Rygh Monsen til NRK, hun har representert kvinnen i saken.

– Dommen er både grundig og god. Den tar opp i seg at kontrolltiltaket med å ta tiden er ulovlig, slik vi ser det. Jeg antar det er derfor oppreisningserstatningen er så høy, sier Monsen til kanalen.

Kvinnen hadde jobbet på et av Sjøtrolls fiskemottak i flere år, og i 2015 ble det besluttet at arbeidsoppgavene skulle byttes om for å unngå belastningskader. Den ansatte hadde tidligere jobbet ved slakteriavdelingen, men ble så satt til å pakke fisk. Etter opplæringstiden hevdet selskapet at arbeidet ikke gikk fort nok.

Kvinnens LO-advokat sier at hun aldri tidligere har hørt om et slikt tidtakingsregime.

– I alle sammenligningene er hun målt mot andre ansatte, men det er ikke noe system på hvem de har målt når. Alle vil jobbe saktere i perioder. Målinger gjort helt vilkårlig har ingen verdi, mener Monsen.

I retten argumenterte Sjøtrolls advokat for at oppsigelsen var saklig og gyldig, fordi den ansatte over tid hadde «...klare mangler både med hensyn til kvalitet, produksjonsforståelse og arbeidstempo».