Ingebrigt Landa. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Usikker fremtid for "Steelline"

Konseptet "Steelline" fra Kobbevik og Furuholmen Oppdrett fikk i denne runden tommel ned av Fiskeridirektoratet innen utviklingstillatelser. Nå opplyser daglig leder Ingebrigt Landa at prosjektet har en uklar fremtid i møte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Austevoll-selskapet Kobbevik og Furuholmen Oppdrett fikk nylig beskjed om at Fiskeridirektoratet fattet vedtak om avslag på søknaden på deres konseptet kalt «Steelline», der de søkte om fire utviklingstillatelser.

Direktoratet vurderte søknaden som så mangelfull, at de ikke kunne vurdere om prosjektet kunne bidra til å utvikle teknologi som kan komme akvakulturnæringen til gode.

"Steeline". Foto: Kobbevik og Furuholmen.

- Vi vurderer om vi skal påklage vedtaket innen klagefrist, sier Landa til kyst.no.

Les også: - Havbrukssamlingen: - Mer risiko med hydrogenperoksid enn Thermolicer

Avhengig av utviklingstillatelse for prosjektet

På spørsmål om hva som nå skal skje med konseptet forteller Landa at fremtiden er usikker.

- Når det gjelder videre utvikling av konseptet så har vi ikke tatt stilling til dette. Men her var konsesjon en helt vesentlig del av å få finansiere opp prosjektet, konstaterer han. 

Selskapet søkte i april 2016 om fire utviklingstillatelser til «Steeline» som er en kompakt, flytende og lukket produksjonsenhet i syrefast stål. Konseptet er utviklet i samarbeid med Fitjar Mekaniske Verksted. Hver enhet skal ha en kapasitet på omlag 10 000 kubikkmeter og er estimert veie rundt 250 tonn. Diameteren på merdene er prosjektert til 26,5 meter og en dybde på 18 meter.

Slam, dødfisk og fôrrrester skal samles opp i enheter, og hentes av ensilasjebåter til Hordafor, som er en av samarbeidspartnerene. Til de fire konsesjonene er det tiltenkt fire enheter, fordelt på to lokaliteter. Estimert prislapp på konseptet var satt til 410 millioner kroner til utvikling og drift.

Les hele vedtaket her.

Les også: Vurderer å påklage vedtak om tilsagn på utviklingstillatelser