Illustrasjonsfoto rognkjeks. Foto: Linn Therese S Hosteland

Vil ha bedre kontroll på rensefisken

Fiskeridirektoratet tror endringer i regelverket kan gi bedre kontroll med rensefisk i laksemerden. - Nærings- og Fiskeridepartementet arbeider nå med endringer i reglelverket. Vi håper dette vil gi oss et bedre og mer tydelig regelverk slik at vi kan få bedre kontroll med rensefisken i driftsfasen, sier Else Marie Stenevik Djupevåg, Seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet til kyst.no. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det ble ropt “Varsku om leppefisken” gjennom en serie artikler NRK hadde på tema. Der kom det blant annet frem at Fiskeridirektoratet ønsker å bedre håndheve rømmingsbestemmelsene for leppefisk i fremtiden. Overfor kyst.no understreker direktoratet at oppdretter har plikt til å forebygge og begrense rømming.

- For å håndheve dette temaet trenger vi å tydeliggjøre, endre og håndheve regelverket vårt på flere områder. Mange av kravene gjelder også i dag, men det er nødvendig med en bedre tilpasning og operasjonalisering av regelverket for leppefisk. Eksempelvis kan nevnes kravet til rapportering og journalføring som i dag kun gjelder for stamfisk og matfisk. Dette er regler som vil være nødvendig for å ha kunnskap om hva og hvor mye som settes ut og tap/dødelighet i driftssyklusen, opplyser Stenevik.

Vil tilpasse not- størrelse

Hun viser til at krav om meldeplikt ved rømming og reglene i akvakulturdriftsforskriften § 37  på å forebygge og begrense rømming, også er gjeldende for rensefisk.

- Som eksempel på behov for operasjonalisering av det siste, kan nevnes plikten til at maskevidden skal være tilpasset størrelsen på fisken. Her vil det som eksempel være nødvendig å utarbeide verktøy og tabeller for ulike fiskestørrelser og arter for å angi minimum størrelse på maskevidde i notpose i forhold til fiskens størrelse, påpeker hun.

Ved å endre og håndheve eksisterende regelverk, samt ved å endre og tilpasse det på en del områder, mener Stenevik således at det kan bli bedre kontroll med lusespiserene.

- Nærings- og Fiskeridepartementet arbeider nå med endringer i reglelverket for rensefisk. Vi håper dette vil gi oss et bedre og mer tydelig regelverk slik at vi kan få bedre kontroll med rensefisken i driftsfasen, konkluderer hun.