Fiskeridirektør Liv Holmefjord, i Fiskeridirektoratet. Foto: Therese Soltveit.

Ny strategi: - Foreslår fem satsingsområder mot rømming

Fiskeridirektør Liv Holmefjord sier til kyst.no at Fiskeridirektoratet har laget et forslag til strategi mot rømming som Nærings- og fiskeridepartementet nylig har sendt på høring. - I denne foreslår vi fem satsingsområder, opplyser Holmefjord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forslaget til ny strategi mot rømming ble publisert på Nærings- og fiskeridepartementet sine sider 20 desember i år. Dette var samme dag som det skjedde en rømming i forbindelse med avlusing hos Marine Harvest i Hardangerfjorden. Uken før hadde K. Strømmen lakseoppdrett i Bremanger også en rømming, i forbindelse med behandling av laks.

Kyst.no spurte fiskeridirektør Liv Holmefjord om hennes tanker om de seneste rømmingene på Vestlandet knyttet til behandling av laks, og hva direktoratet foreslår kan forbedres i forhold til rømming i den nye strategien.

Les også: Rømming i Hardangerfjorden: – Næringa er ikkje i mål

Rømt fisk fanget i Hardanger. Foto: Uni Research.

- Håndtering av fisk kan medføre risiko for rømming, og slik sett er det ikke overraskende. Den tekniske standarden på anleggene er blitt bedre, og det er derfor relativt sett færre hendelser som skyldes teknisk svikt. Ideelt sett skulle vi ønsket at det ikke var nødvendig med stadig nye løsninger og arbeidsoperasjoner som medfører fare for rømming, men samtidig må utfordringene knyttet til blant annet lus håndteres, forklarer Holmefjord.

- Hendelser må gjennomgås

Når det gjelder hva som kan forbedres, sier fiskeridirektøren at for det første så må alle hendelser og nestenhendelser gjennomgås med tanke på læring slik at tilsvarende hendelser kan forhindres. Og hun påpeker at denne kunnskapen må deles.

- Det er videre viktig at ulike arbeidsoperasjoner planlegges og vurderes med hensyn til hvor og når risiko for rømming kan skje. Selskapene må tenke forebygging og etablere barrierer som hindrer eller reduserer omfang av rømming, legger Holmefjord til. 

Hun påpeker samtidig at Fiskeridirektoratet har opparbeidet en ny strategi mot rømming av oppdrettsfisk.

- Vi har laget et forslag til strategi mot rømming som Nærings- og fiskeridepartementet nylig har sendt på høring. I strategien foreslår vi fem satsingsområder, sier Holmefjord, og ramser opp:

1. Kunnskap

2. Erfaringsformidling og dialog

3. Sterk sikkerhetskultur

4. Effektivt sikkerhetsregelverk

5. Profesjonell beredskap.

Vil gjennomgå regelverket

Et av de konkrete tiltakene Fiskeridirektoratet foreslår i strategien er å gjennomgå regelverket for å sikre nødvendige krav til næringsaktørene sin barrierestyring.

- Barrierer er ulike tiltak som kan forhindre eller redusere rømming, og virksomhetene må i større grad enn i dag ha ansvar for å identifisere og innføre barrierer som risikoreduserende tiltak, kommenterer Holmefjord. 

Direktoratet skriver at "store rømminger kan ha negativ påvirkning på villfisk. Innslaget av rømt laks i vassdragene har gått ned over en lengre periode, men det er likevel behov for økt oppmerksomhet og nye tiltak for å motvirke rømming. Fiskeridirektoratet har utarbeidet et forslag til en strategi mot rømming"

I høringsnotatet skriver direktoratet at "årsakene til rømming fra norske oppdrettsanlegg viser at de store rømmingene i vesentlig grad har en sammenheng med mangelfull risikoforståelse når nye løsninger tas i bruk. Den kjente delen av risikobildet er redusert betydelig takket være en omfattende innsats. For å redusere påvirkningen fra rømt oppdrettslaks ytterligere, må både grunnleggende risikoforståelse og måten risiko håndteres på revideres".

De skriver også at: "Samtidig må nåværende tiltak videreføres og forbedres. Det er viktig at relevant forståelse og erfaring blir overført til nye aktører, likeledes at erfaringer blir anvendt på nye områder der hvor dette er mulig".

Les alle høringsdokumentene på Nærings og Fiskeridepartementet sine sider.  I strategidokumentet finner du også en del bakgrunnsinformasjon i tillegg til forslag til satsinger/tiltak.

Høringsfristen er satt til 10 februar 2017.