Foto: STIFTELSEN NOR-FISHING.

Grekere kommer til Nor-Fishing med kobberlegert not

- Vi tror mange nøkkelpersoner i oppdrettsnæringa deltar på Nor-Fishing. Nå bruker vi alle muligheter til å spre bevissthet og kunnskap om den splitter nye miljøvennlige kobberlegerte nota vår, forklarer forretningsutvikler Nick Kotsios i Fitco SA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fitco produserer og selger kobberlegerte nøter til oppdrettsnæringa. De har valgt å delta på Nor-Fishing for å møte norske og internasjonale aktører innen maritim sektor, melder Nor-Fishing på sine hjemmesider. 

Patent på kobberlegering ble startskuddet

Alt startet i 2012 da Fitcos morselskap kjøpte patentrettighetene til en spesiell kobberlegering fra Mitsubishi. Fitco startet med en gang utviklingen av oppdrettsnøter med kobberlegering. Allerede i 2013 var den første testnota i sjøen og året etter sjøsatte de en ny not, 50 meter i omkrets – 10 meter dyp. «Nøter som er laget av kobberlegerte tråder kommer til å forbedre fiskens helse og velferd ved å gi fisken et renere, tryggere og sunnere miljø å leve i», sier Kotsios.

Under testingen av de to første merdene påstår Fitco å ha gjort interessante funn:

  • unngå begroing og kostnadene det medfører
  • stopper vekst av parasitter og patogene bakterier
  • reduserer behovet for og kostnadene knytte til vedlikehold
  • kobbernøtene antas å vare i over 10 år
  • fører til 15 % raskere tilvekst på fisken
  • fører til 10 % økning i fôrfaktor
  • bedre motstand mot stormer, uvær og mot hvaler og andre større rovdyr

Miljøvennlige nøter

Fitco hevder også at merdene vil ha konstant notvolum – noe som senker fiskens dødelighet og stressnivå. Selskapet skilter i tillegg med økt vanngjennomstrømning, økte oksygennivåer og oppsiktsvekkende miljøfordeler:

  • 100 % av materialet som brukes kan resirkuleres
  • reduserer bruk av fôr, materiell og energi
  • reduserer avfallsmengden
  • fjerner behovet for kjemikalier
  • hindrer rømning – selskapet har hatt null rømning på de to testmerdene
  • renere, tryggere og sunnere fiskemiljø

Umulig for fisken å rømme?

«Det beste valget for både mennesker, fisken og for havet», påstår Kotsios, som legger til at det er helt umulig for fisken å rømme fra de kobberlegerte nøtene – selv under norske forhold.

Ekstraordinære påstander krever også ekstraordinære beviser. Bevisene planlegger Kotsios og kollegene å presentere under både Nor-Fishing og Aqua Nor. De har innledet sertifiseringsløpet med norske sertifiseringsorganer – og håper å ha dette på plass før messen starter.

Kotsios forteller følgende om de store fordelene med kobberlegerte nøter:

- Kobberlegeringen UR er et perfekt materiale for oppdrettsnøter. Kobber er svært sterkt, korrosjonsbestandig og hindrer alger fra å gro på noten. Kobberet frigir langsomt ioner som hindrer alger og mikroorganismer i å gro fast i noten, sier han.

Kobberlegerte nøter mindre miljøfiendtlig

Kobberets naturlige evner til å hindre begroing på nøtene er velkjent, men likevel har mange oppdrettsselskaper prøvd å unngå kobberimpregnerte nylonnøter. Grunnen til at oppdrettselskapene nøler med å benytte kobberimpregnering er at kobberpartikler havnet i havet under notvasking. Fitco viser til rapporter fra Universitet i Athen, HCMR (Hellenic Centre for Marine Research) og SINTEF som konkluderer med at kobberlegerte nøter slipper ut ubetydelige mengder kobberpartikler – spesielt sammenlignet med kobberimpregnerte nylonnøter. Kobberionene spres fort ut i havet av turbulens og strømninger, og binder seg raskt til organisk materiale i sjøvannet.

Kobberlegert not. Foto: Stiftelsen Nor-Fishing.

Ser frem til å møte næringa

- Vi gleder oss ekstremt mye til å snakke ansikt til ansikt med norske og internasjonale aktører. Selv om Nor-Fishing er ei fiskerimesse er vi helt sikre på å møte nøkkelpersoner i oppdrettsnæringa der. Uansett kommer kjennskapen til produktet vårt til å spre seg. Jeg er trygg på at arbeidet vårt med å bygge et godt nettverk og konkrete interessenter i produktet vårt forenkles betydelig av å stille ut på Nor-Fishing. Menneskene vi møter blir en del av vår database av potensielle kunder – og vi tror kvaliteten på «leads» blir mye høyere av å møte fagfolk på messen, avslutter Kotsios.

Selskapet kommer også tilbake til Trondheim for å delta på oppdrettsmessen Aqua Nor neste år.