Teamet i Fjord Maritime. F.v. Øyvind Bakke, Stig Kalvenes og Vidar Rabben. Foto: Fjord Maritime.

Vil videreutvikle overvåkningssystem for å spare energi

Fjord Maritime er valgt ut som gründerfinalist for å videreutvikle systemet Fjord Hybrid. - Ved automatisk overvåking kan man bedre få analysert situasjonen, og den tekniske daglige driften, mener daglig leder Vidar Rabben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gjennom gründerjulepresangen har det kommet inn 40 søknader. Nå har juryen plukket ut fem finalister. Kyst.no har fått innsikt i hvem disse er, og vil denne uken se litt nærmere på idéene og hva som rører seg i havbrukets gründerverden. Fjord Maritime er nummer to i rekken.

Daglig leder i selskapet, Vidar Rabben, forteller til Kyst.no at Fjord Hybrid består av en batteripakke, styre- og kontrollenheter, og et egenutviklet design for styring og kontroll av energiproduksjonen på fôrflåten.

Illustrasjonsfoto av Fjord Hybrid. Kilde: Fjord Maritime.

- Ved installasjon av løsningen tar kunden også første steget mot en 100% grønn kraftproduksjon, hvor man enkelt kan koble til alternative kraftkilder som sol, vind, bølge, hydrogen. Det kan også fungere som en ladestasjon for elektriske arbeidsbåter, sier Rabben.

Ny løsning for mer kontroll

Rabben forteller at selskapet nå også ønsker å videreutvikle systemet, med en løsning som de har kalt Fjord Control.

Løsningen inneholder både hardware, sensorikk og software, som skal logge, beregne og presentere driftsdata på anlegget. Da skaffes det data om antall kW forbrukt, per kg fisk produsert, kraftproduksjon, forbruk og alarmer –og sikkerhetsfunksjoner. I tillegg finnes en rapportfunksjon som genererer rapporter angående forbruk og utslipp av CO2/NOX.

- Systemet vil åpne opp for fjernbetjening og overvåkning av driftsenheter, sier Rabben. 

Han legger til at det da blir lettere å planlegge og utføre service og vedlikehold proaktivt. Idéen for systemet kom etter at de så en økende grad av fjernfôring i næringen, og at det slik ble etablert kontrollrom rundt omkring langs kysten.

- Vi så et økende behov for sentralisert teknisk overvåking på anlegg.

Overvåking viser han til kan gi en generell bedre prediksjon av status for anlegget, slik at man kan sende ut rett tekniker hvis noe skulle gå galt.

- Ved automatisk overvåking kan man bedre få analysert situasjonen, og den tekniske daglige driften, forteller han.

Lang fartstid innen havbruk

Fjord Maritime består av tre ansatte, Rabben og Øyvind Bakke og Stig Kalvenes.

- Mellom oss tre har vi lang erfaring innen prosjektledelse og salg, og god erfaring innen havbruk. Vi har derfor et godt nettverk allerede, mener Rabben som selv har en allsidig erfaring innen havbruk, og har over 20 års fartstid i bransjen.

- Jeg har hatt 25 år innen salg og ledelse til havbruk i tillegg til ti års erfaring innen teknisk arbeid og elektro, sier han.

Håper på støtte fra markedet

Å være én av de fem finalistene i gründerkonkurransen, er Rabben veldig fornøyd med.

- Bare det å komme så langt blant så mange andre gode søknader er helt fantastisk.

Han mener dette også viser at bransjen og markedet støtter opp under det de tilbyr. Han påpeker at hvis de skulle vinne konkurransen, ville det bety ekstra bistand til kommersialisering av systemet, og dessuten være en ekstra anerkjennelse fra markedet.

- Det betyr jo at næringen har tro på det vi leverer.

Som gründer innenfor oppdrettsnæringen mener Rabben det fremover trengs flere oppfinnelser.

- Det er viktig med god teknisk kompetanse som basis, men det er også viktig å ha en evne til å nå ut til markedet kombinert med evnen til å forstå kundens utfordringer, sier han avslutningsvis.

Vinneren av Gründerjulepresangen kåres neste uke. Les mer om de andre finalistene: