«Åtinden» ble levert til Kleiva Fiskefarm onsdag kveld, og døpes mandag i neste uke. Video: Visningsenteret Arctic Aqua.

Sjekk ut Kleiva Fiskefarms nye fôrflåte

Fôrflåten «Åtinden» ble levert til Kleiva Fiskefarm denne uken. Havbruksselskapet arrangerer derfor storstilt dåp av både flåten og to nye servicefartøy i neste uke. Se video i saken. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den splitter nye flåten har en kapasitet på 500 tonn, er 35 meter lang og 11 meter bred. Den er utstyrt med åtte fôringslinjer og ble levert til selskapet onsdag kveld. 

Daglig leder Marius Arvesen sier oppdrettsselskapet skal ha fôrflåten på lokaliteten Jekteberget, og den skal erstatte en eldre flåte. 

- Den “gamle” flåten er fremdeles fullt brukende så den flytter vi til en annen lokalitet, opplyser han. 

Selskapet har nå nettopp satt ut fisk på Jekteberget, men Arvesen påpeker det fremdeles er en del smolt som skal på plass. 

Fisken er på 250 gram, og lokaliteten opererer med grønn drift.

- Ved at vi nå har kjøpt denne flåten gjør at vi går bedre rustet inn i fremtiden, og har de rette verktøyene for god drift, sier han. 

Kleiva Fiskefarm AS;

  • Er en familiebedrift drevet av familien Arvesen fra Engenes. Selskapet har drevet med oppdrett av laks som matfisk siden 1986 og deres hovedkontor ligger på Engenes i Ibestad kommune.
  • ​Kleiva Fiskefarm har drevet samdrift med Gratanglaks AS siden midten av 90-tallet, og deres oppdrettsvirksomhet er basert rundt Ibestad, Gratangen, Harstad og Kvæfjord kommune.

Arvesen påpeker at de har fôringssenter på Engenes, hvor de utfører all fjernfôring på lokalitetene deres. 

- Flåten er etter dagens standard, og er ganske svær ettersom den er 35 x 11 meter, pluss den har totalt fem meter endeplattformer i tillegg.

Den er også utstyrt for at man kan bo om bord, samt har alle fasiliteter.

- Det er en tipp topp moderne flåte. Vi har veldig god tro på Fluctus som leverandør og samarbeidspartner.

Arvesen sier de kjenner dem fra før og ønsket derfor gjennom blant annet flåtekjøp å være med å styrke deres rolle som aktør i en ellers tøff næring.

- Selskapet og de personene som jobber der besitter en lang og bred kompetanse som vi har bruk for, vi har god tro på at de vil være en viktig konkurrent til de største i markedet fremover, sier Arvesen fornøyd. 

Runar Hatlevik, produktsjef i Fluctus sier dette er den første fôrflåten de har levert til Kleiva Fiskefarm. Foto: Fluctus.

Mye sensorikk

Produktsjef Runar Hatlevik i Fluctus sier til Kyst.no at denne flåten er nokså lik den flåten som Salmonor nylig fikk overlevert.

- Men denne har ikke en ekstra topp etasje, har endeplattformer og noe mer sensorikk ombord, sier han. 

Flåten er bygget i Tallinn i Estland, og er oppdrettsselskapets første flåte i regi av Fluctus.

Storstilt feiring

Kleiva Fiskefarm arrangerer sammen med Håløy Havservice og samarbeidspartner Gratanglaks storstilt dåp på Engenes mandag 19. november for sin nye fôrflåte «Åtinden» og servicefartøyene «Fossekall» og «Havørn». 

- Vi samarbeider tett i alt vi gjør med Gratanglaks, og selve dåpen blir holdt av oss alle siden vi har både flåte og båter i et samspill, opplyser han. 

Kleiva-sjefen sier de har tenkt å gjøre litt ut av markeringen, og har i den anledning fått ordfører i kommunen til å stå for dåpen og sier de skal invitere en del kunder og selskaper. 

-  Det er også åpent for kommunens innbyggere. Velkommen til alle dem som har lyst å se flåten, samt få litt kake og kaffi, sier daglig leder Marius Arvesen avslutningsvis. 

Les også: «Fossekall» har gjort oppdrettslokalitet mer selvforsynt

Mer fakta om flåten: 

  • Store lagringsrom i hver ende på flåten på totalt 120 m2
  • To lugarer med egne bad.
  • Amco Veba 817 kran. Levert av Trucktek.
  • 305 kVA + 100kVA generatorer. Levert av Akselsen Engineering.
  • Elektriske lukeåpnere. Levert av SI Aluminium.
  • Renseannlegg til Gråvann. Levert at Biovac.
  • Klargjort til Midt-Norsk Ringen med kompressorer fra Keaser.
  • Grovkvern til ensilasje fra Optimar Stette.

Se bildegalleri av fôrflåten under.