Skjermdump fra video av kjettingdumping hos Kemneren. Foto: Sotra Anchor and Chain

250 tonn kjetting i formueskatt

Forrige uke dumpet Sotra Anchor and Chain As, tonnevis med kjetting hos Kemneren i Fjell kommune. - Skal de ha skatt på formuen så må de ta det som er formuen, sier daglig leder Jan Vindenes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi skal jo innlevere en viss prosent av formuen vår som formueskatt, og det er jo kjetting som er formuen vår, sier Jan Vindenes i Sotra Anchor and Chain til skipsrevyen.no.

- Det er  ikke penger vi har, det er kjetting, og skal de ha skatt på formuen så må de ta det som er formuen, sier Vindenes.

Foreløpig ligger kjettingen utenfor kemnerkontoret.

– Vi tenkte vi skulle kjøre inn litt mer en dag, vi må jo få gjort opp for oss og levert alle 250 tonnene, sier han.

Nedgang på 10 %

Sotra Anchor and Chain hadde en totalkapital ved utgangen av 2016 på 162 millioner kroner sammenlignet med 150 mill året før. Selskapet hadde en reduksjon i omsetning på 10 prosent. Dette tilskrives i regnskapet nedgang i shippingegmentet.

– Vi hadde et solid resultat i fjor, men i år går det betydelig tregere og det henger sammen med nedgangen i offshore. I de andre bransjene går det omtrent som budsjettert, men innenfor offshore- segmentet har vi en dramatisk nedgang. Det er en lit forsinket reaksjon hos oss. Vi har hatt gode tall i 2015 og 2016, og ikke merket noe til Nordsjønedgangen, men nå gjør vi det. Og det er der vi tjener mest penger. Det er ikke så god butikk når vi sliter i offshore, innrømmer Vindenes.

Se Jan Vindenes dumpe 25 tonn kjetting hos Kemneren i videoen under.

https://youtu.be/wV9JnSy7LBg

Han legger til at de ligger bak budsjett foreløpig i år. Vindenes og kollegene ønsker at alle skulle forstå et formue ikke nødvendigvis er penger, spesielt de politisk ansvarlige. Og det var grunnen til at filmen som i disse valgtider som en farsott over nettet, ble til.

– Vi har fått enormt med reaksjoner fra politikere fra alle partier som er enige med oss. Mange har fortalt at de aldri har tenkt over denne problemstillingen med formueskatt tidligere, og jeg håper den gire en forståelse rundt at formueskatten på arbeidende kapital må bort, sier Vindenes til kyst.no.

Filmen har til nå nådd 800 000 mennesker gjennom facebook og fått cirka 30 000 "likes".

20 % innen akvakultur

Han forteller at cirka 20 % av omsetningen deres er innen akvakultur.

- Cirka halvparten av leveransene våre er i Norge og resten går til utlandet og land som Skottland, Spania, Afrika Midt-Østen med mer, sier han til kyst.no.

Han er klar på at havbruksnæringen er en spennende bransje, men advarer mor å gå i "Statoilfellen".

- Det er tider med gode priser innen akvakultur, og da må de passe på å ikke få en usunn kostnadsutvikling slik man har innen offshore. Kostnadsutviklingen man fikk der var rett og slett ikke bærekraftig, og klarer havbruksnæringen å unngå dettes ser vi for oss en sunn utvikling av næringen, sier han.

- Fremover håper vi havbruksnæringen slipper formueskatten, slik at de kan kjøpe mer anker og kjetting av oss, legger han lurt til.