USA produserte 15 milliarder gallons (ca. 57 mrd. liter) med etanol i 2021 og 44 millioner tonn med biprodukt som kan brukes som fôringrediens. Foto: USDA Agricultural Research Service

Forskere med soya-alternativ til fôrproduksjon

Den amerikanske industrien har kapasitet til å produsere flere millioner tonn per år.

Publisert Sist oppdatert

Forskere fra Universitetet i Idaho har konkludert med at et bearbeidet biprodukt fra den amerikanske etanolindustrien kan brukes som erstatning for soyamel i fôr til atlantisk laks.

Forskerne gjennomførte et 12 ukers fôringsforsøk for å evaluere et fermentert maisprotein, og fant at det ikke påvirket vekst eller fôrutnyttelse av fisken negativt.

Fisk som ble fôret med maisproteinet hadde også økt totalt proteininnhold i kroppen.

I fôrforsøkene erstattet forskerne soya-mel i fôret til fisken med maisproteinet i prosentandeler på 25, 50, 75 og 100 %. En kontrollgruppe ble fôret med en standard soya-diett. Etter eksperimentet var den endelige vekten, vektøkningen og fôrutnyttelsen ikke signifikant forskjellig mellom de ulike fôrbehandlingene.

Blant resultatene kunne forskerne vise til en økning i totalt proteininnhold i kroppen hos fisken som ble fôret med fermentert maisprotein sammenlignet med kontrollgruppen, og det var signifikant høyere i fôret der 50 % av soyaen var erstattet med maisproteinet.

Les hele saken her på Kyst.no sitt engelske søsternettsted Fishfarmingexpert.com

eller les den vitenskapelige artikkelen om forsøket i Aquaculture.

Temaet har også tidligere blitt dekket i en forskningsartikkel i Norsk Fiskeoppdrett. Les hele den saken her.