Forskerne er positive til genredigering. Bildet er fra en av tre parallelle sesjoner under Havbruk 2018.

Havbruksforskerne er svært positiv til genredigering

En stor andel av landets havbruksforskere har denne uken benket seg i Oslo for å fremlegge diskutere sine siste forskningsresultater under Forskningsrådskonferansen Havbruk 2018. En undersøkelse blant dem viser at et overveldende flertall er for å ta i bruk genredigering innen laks- og annen matproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etter en paneldiskusjon om genredigering, i forkant av torsdagens parallellsesjoner ble deltagerne spurt om de synes genredigering bør tas i bruk. Svarene kunne de avgi via poll-nettstedet www.sli.do

Hele 57 % svarte at dette burde kunne tas i bruk i matproduksjon, forutsatt at det merkes. 25 % mente man bare kunne ta det i bruk uten forbehold.

Poll oversikt. Klikk for større bilde. Kilde: www.sli.do

16 % mente det burde forbeholdes forskningen, og 1 % mente det ikke burde tas i bruk i det hele tatt.

- Ser potensial med moderne genteknologi

Direktør i Bioteknologirådet, Ole Johan Borge ser spennede ting i svarene.

 - Det er veldig interessante resultater og virker åpenbart at oppdrettsnæringen ser at det kan ligge et betydelig potensial i å bruke moderne genteknologi. Spesielt til å løse utfordringene den står overfor både i dag og med fremtidig vekst, sier Borge til Kyst.no.

Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet synes det er viktig og riktig at næringen selv setter fokus på temaet genredigering. Foto: Bioteknologirådet.

Han synes det er viktig og riktig at næringen selv setter fokus på temaet.

- Dette vil bli et bidrag inn i Bioteknologirådets arbeid med regelverket for genmodifiserte organismer, der flertallet ønsker å endre regelverket for bruk av genteknologi til formål som fremmer nettopp bærekraft, samfunnsnytte og etikk.

Det er også ifølge Borge interessant at brorparten ønsker at produktene skal merkes.

- Det er et signal om at de ønsker å ha forbrukerne med på denne utviklingen og er trygge på at de vil kunne klare å formidle dette på en god måte.

Leder av «Nettverk for GMO-fri mat», Aina Bartmann, var selv i panelet og har også en positiv tilnærming til svarene.

- Etter å ha deltatt på konferansen i to dager er mitt inntrykk at aktørene innen havbruksnæringen har et nyansert syn på både muligheter og utfordringer knyttet til å ta i bruk genredigering i stor skala. Bare 25 % svarer at de ønsker å ta det i bruk uten forbehold, sier hun til Kyst.no.

Hun mener at så mange som 57 % svarer at de ønsker å ta det i bruk under forutsetning av at produktene merkes, er positivt sett hennes øyne.

- Vi mener åpenhet og tillit er helt avgjørende for å kunne spille på lag med forbrukerne i dette spørsmålet framover, påpeker hun.