Bildet viser et normal øreben (A) og et deformert øreben (B). A er et normalt øreben av den typiske aragonittformen, mens B er en øreben med en aragonitt midtlinje (stiplede linjer) med en solid rød0 linje som viser hvor den har byttet til klarere vaterittkrystallformen (dvs. deformiteten). Illustrasjon: Universitetet i Melbourne

Har løst gåten rundt hørselstap hos oppdrettslaks

I fjor viste et team av forskere at hørselstap hos oppdrettslaks skyldes en deformitet i det indre øret. Nå konkluderer de med at denne skyldes fiskens hurtige vekstrate.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forskningen rundt tema ble nylig  publisert i Journal of Experimental Biology, og forskningen ble ledet av et team ved Universitetet i Melbourne.

Otolitter (øresteiner) er små krystaller i fiskens indre øre som fanger opp lyd, akkurat som øreben i mennesker, slik at selv en liten forandring kan føre til hørselsproblemer. Deformasjonen ble først registrert på 1960-tallet, men forskerteamet er de første som har vist at dette påvirker mer enn 50 prosent av fullvoksen oppdrettsfisk globalt.

Tormey Reimer fra The University of Melbourne var en av de åtte som utførte studien. Foto: Privat.

- Årsaken til otolitt deformasjon har vært et 50-årig mysterium til nå, sier forsker Tormey Reimer fra Universitetet i Melbourne.

- Vi så på over 1000 otolitter fra oppdrettslaks i Norge, Chile, Skottland, Canada og Australia, og fant at denne deformasjonen var ekstremt vanlig, men bare i oppdrettsfisk, sier hun videre.

Deformitetene kan reduseres 

Forskerne fant ut at deformitetens forekomst kunne reduseres ved å redusere veksthastigheten til fisken.

- Den normalt hurtigvoksende oppdrettslaksen hadde tre ganger så høyt innslag av øresteiner med deformasjon sammenlignet med laksegrupper grupper som vokste sakte, men var like gammel. Et slikt klart resultat var uforventet, forteller hun.

Normale otolitter er laget av mineralet "aragonitt", mens deformerte otolitter er delvis laget av "vateritt" som er et lettere, større og mindre stabilt mineral. Begge deler er ulike krystallformer av kalsiumkarbonat. Teamet viste at fisk som utvikler øresteiner av vateritt, kan miste opptil 50% av hørselen.

Kan bryte med de fem friheter

Utvikling av vateritt øresteiner var tilsynelatende forårsaket av en kombinasjon av genetikk, diett og eksponering for utvidet dagslys, som alle varierer mellom oppdrettsfisk og villfisk. Men det var en faktor som knytter dem alle sammen: vekstraten.

Dr Tim Dempster, medforfatter av studien, sier at deformiteten er irreversibel, og dens effekter blir bare verre med alderen.

- Disse resultatene stiller spørsmål rundt oppdrettsfiskens velferd. I mange land må produskjosnpraksis sørge for at de fem friheter er oppfylt: frihet fra sult eller tørst, frihet fra ubehag, frihet fra smerte, skade eller sykdom, frihet til å uttrykke (mest) normal oppførsel, og frihet fra frykt og nød, sier Dempster.

- Å produsere dyr med deformiteter bryter med to av disse frihetene: friheten fra sykdom og friheten til å uttrykke normal oppførsel. Men fiskeanlegg er svært støyende miljøer, noe hørselstap kan redusere stress i klekkerier og merder. Vi vet fortsatt ikke hva dette nivået av hørselstap betyr for produksjon.

- Kaste penger og ressurser i sjøen

Deformiteten kan også forklare hvorfor noen pågående bevaringsmetoder for villaks ikke er veldig effektive. En strategi som brukes til å øke bestander av villfisk er å frigjøre millioner av oppdrettet yngel i elver.

- Utsetting av fisk kan fungere hvis vateritt ikke påvirker overlevelsesen i naturen. Men utsett av hørselshemmede fisk kan være å kaste penger og ressurser i sjøen, sier Dempster.

Reimer legger til at siden dannelse av vateritte øresteiner er en irreversibel prosess når den har startet, så er nøkkelen til kontroll: forebygging.

- Fremtidig forskning kan finne måter å forhindre deformiterte øresteiner uten å gå på bekostning av vekstraten, sier hun.

- Våre resultater gir håp om mulige løsninger. Den nære koblingen til vekstrate innebærer at utbredelsen av deformiteten muligens kan kontrolleres i klekkeriet. Produksjon av langsomt voksende fisk for utsettelse i naturen, kan øke sjansene for overlevelse i det lange løp.

Studien er utført av: Tormey ReimerTim DempsterAnna WargeliusPer Gunnar FjelldalTom HansenKevin A. GloverMonica F. SolbergStephen E. Swearer.