Illustrasjonsfoto: Sjøørret.

Vil bruke millioner på å sikre sjøørret-bestanden

NTNU vil bruke tre millioner på et ørretprosjekt i Salten. Målet er å øke bestanden av sjøørret i og rundt Skjerstadfjorden, samt de seks tilhørende vassdragene fisken går opp i, ifølge BRUS og Kunnskapsparken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under et dialogmøte mellom villfisk-forkjemperne og havbruksnæringen i Bodø torsdag, kom dette frem.

160 ørret

Prosjektet går ut på å fange 160 sjøørret og merke disse. Til sammen skal det settes opp 55 lyttestasjoner som skal følge fiskens vandring samt måle saltinnhold, temperatur og tidevann.

- Målet med prosjektet er å danne et grunnlag for å øke og sikre sjøørretbestanden i Skjerstadfjorden og tilhørende elver, sier forsker Jan Davidsen NTNU.

Jobben med fangst og merking av fisk vil starte allerede i neste måned dersom prosjektet finansieres om kort tid. I følge den foreslåtte framdriftsplanen skal deretter 20 sjørøye fanges og merkes i Botnvassdraget i Saltdal samt merking av mer sjøørret dersom det er behov for det. Allerede i perioden mai-november kan man starte jevnlig nedlasting av data fra lyttestasjoner og dataloggere.

Bestanden går ned

- På denne måten kan vi i løpet av kort tid skaffe oss mer kunnskap om sjøørretens vandring i Skjerstadfjorden. Også Futelva i Bodø er nevnt som en viktig sjøørretelv i Salten i tillegg til Beiarelva utenfor Skjerstadfjorden, sier forskeren fra NTNU.

Fangstrapporter viser at sjøørretbestanden har gått kraftig ned i hele Norge bortsett fra områder i Troms og Finnmark. For Nordlands del er reduksjonen på 32 prosent i perioden 2011-2014. Verst står det til i Sør-Trøndelag med en nedgang på 89 prosent. Det var Salten Aqua som tok initiativ til det planlagte sjøørretprosjektet som skal gå i regi av NTNU.

Andre finansieringskilder som har vist interesse for å delta er: Nordland Fylkeskommune, kommunene Bodø, Saltdal og Fauske, Fylkesmannen i Nordland, Miljødirektoratet, Salten Kraftsamband og Saltdal elveeierlag.