Nofimaforsker Martin Hansen Skjelvareid. Foto Linn Therese Skår Hosteland.

Gode muligheter for ultralyd mot lakselus

- Kavitasjon fra kraftig ultralyd kan antas å drepe lakselus, sier Martin Hansen Skjelvareid fra Nofima.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under seminaret ” Ikke medikamentelle metoder for forebygging og kontroll av lakselus”, presenterte Skjelvareid kunskaps-statusen på ultralyd mot lakselus

- Vi har to metoder å lage ultralyd på.  Den ene er ved Piezoelektriske tranducere som er mest aktuell da den er mest tilgjengelig. Man har også et fenomen som kalles kavitasjon som er spennende i sammenheng med lakselus, sier han.

Kavitasjon

Han forklarer kavitasjon dannes ved at trykket blir så stort at vannet nærmest rives fra hverandre.

- Det dannes da en gassboble i stedet.  Denne boblen vokser til den til slutt kollapser og gir en høy temperatur. Denne metoden brukes eksempelvis til sterilisering av vann og er svært interessant. Vi har også brukt det mot alger for redusert algevekst og rur på fritidsbåter, legger han til.

Han håper nå at trykket som brukes for å kontrollere rur også kan kontrollere lakselus.

- En studie viser at om man bruker kraftig ultralyd kan man drepe rurlarver. Bruker man moderat trykk kan man hindre påslag. Det blir redusert med hele 75 %, opplyser han.

- Skal man tenke seg et konsept, kan kraftig ultralyd være skadelig for fisken og skade overflatevevet, men det vet vi ikke enda. Det tenkes  likevel at man bruker moderat styrke for å hindre påslag, og at det bør brukes i et avgrenset område, over kort tid, muligens i et begrenset volum, legger han til.

HMS-vennlig

Når det gjelder fisk og andre marine arter forteller han at disse for det meste er døve på frekvensene som eventuelt skal brukes i laksemerdene.

- De eneste som hører dette er hvaler og seler, og man bruker allerede ultralyd til selskremmere, sier han.

Alt i alt tror han på metoden og konkluderer med at studiene på rur-larver gir håp om at ultralyd kan hindre påslag av lus.

- Metoden gir heller ingen HMS-messige utfordringer Man trenger ikke forvente at det er noen fare for oppdretterne på merdkanten. I et relativt grovt overslag er kostnaden per merd 500 000 kroner,  sier han.

Forsøk med ultralyd og kontrollert smitte skal i FHF-prosjekete «Ultralyd mot lakselus», i samarbeid med SINTEF og Vetrinærinstituttet, gjennomføres i løpet av våren 2016. Nofima skal gjennomføre kontrollert testing av påslag av lakselus i kar.