Ola Stavran, salgsleder for havbruk i PartnerPlast viser frem deres nye havbruksbøye på Aqua Nor 2017. Foto: Therese Soltveit.

Ny havbruksbøye også godkjent som løfteredskap

PartnerPlast AS lokalisert på Åndalsnes lanserte nylig en ny armatur for sine fortøyningsbøyer. De har fjernet kjettingene på bøyene og erstattet det med fibertau, som gjør at bøyen nå er godkjent og sertifisert som løfteredskap i havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ola Stavran, salgsleder for havbruksprodukter i PartnerPlast, forteller at den nye armaturen er utviklet i samarbeid med Hugg AS.

- Vi har nylig lansert en ny og forbedret armatur for sine fortøyningsbøyer. Vi har merket en stor interesse for et slikt godkjent produkt på markedet, og ønsket derfor å lage dette til våre kunder. Hovedfokuset har vært på økt sikkerhet og levetid på produktet, forteller han.

Har erstattet kjetting med tau

Stavran sier det er tydelig at det har vært behov for denne type bøye, og peker på at sikkerhet under installasjon og inspeksjon av fortøyningssystemer i næringen i dag ikke er godt nok ivaretatt, slik de ser det.

- Tradisjonelle bøyer, er levert med stålkjetting og galvaniserte stålplater i hver ende. Galvanisert kjetting er ikke godkjent som løfteredskap, slik at en servicebåt har ikke lov å løfte denne opp på dekk på ett fartøy for inspeksjon for eksempel. Vi har derfor valgt å erstatte alt stålet med fibertau og polyuretan og dermed vil hele bøya kunne sertifiseres som et løfteredskap.

Bøyen er godkjent av DNV GL og tauet har ifølge Stavran en bruddstyrke på 115 tonn og har en såkalt "safe working load" på 23 tonn.

Han påpeker at man også forlenger levetiden på bøyen ved å erstatte kjettingen med tau, samt faren for korrosjon reduseres. Fremover forteller han at selskapet ser et stort potensiale i havbruksnæringen og har stor tro på markedet videre.

- Vi satser enda mer innenfor havbruk og utvikler stadig nye produkter, legger han til uten å si noe mer konkret.