Lerøy Fossen, laks

Lerøy Fossen nærmer seg 45 år

- Siden 1970 har fabrikken Lerøy Fossen produsert laks og ørret på Osterøy i Hordaland. 45 år senere holder de fremdeles fast på tradisjonelle oppskrifter og ekte håndverk, melder selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hjørnesteinsbedriften Lerøy Fossen holder til på Valestrandsfossen i Osterøy kommune i Hordaland. Fabrikken ble etablert i 1961, men i begynnelsen produserte de barnesko, skinnjakker og selskinnstøvletter.

– Sistnevnte var utrolige populære. Om lørdagene sto det kø i butikken, og fergen måtte gå på halv fart for at de skulle rekke å få solgt billetter til alle passasjerene som skulle ut hit og handle, sier daglig leder Gunnar Hamarsland.

Ni år etter oppstarten gikk altså fabrikken over til havbruk og produksjon av laks og ørret.

– Overgangen skjedde etter innovasjon og stor drivkraft fra gründerne bak Lerøy Fossen, sier Hamarsland.

Tradisjon og håndverk

Lerøy Fossen har flyttet fire ganger i sin levetid, men har alltid holdt til på Osterøy.

– Vi kommer ikke til å flytte herfra. Osterøy er et helt unikt sted å drive med produksjon av fiskevarer. Vi sitter midt i sjømatfatet. Det er fantastiske muligheter for havbruk av ørret ved Osterfjorden, forteller Hamarsland.

Han fremhever også at fabrikken har et fagkyndig personale. Hele 29 av de ansatte har minst 15 års ansiennitet hos Lerøy Fossen.

Hamarsland forteller at bedriften alltid har vektlagt å benytte ekte håndverk i produksjonen.

– Det beste eksempelet er at vi fortsatt tørrsalter fisken, forteller han.

Lokal tresort

Røykt ørret fra Osterfjorden er noe av det de er mest kjent for. Hamarsland forteller at røykeprosessen er basert på en over 200 år gammel tradisjon.

– Her står treslaget svartolder sentralt. Det vokser lokalt på Osterøy. I kombinasjon med måten vi salter fisken på, gir røykeprosessen laksen og ørreten en mild og fin smak, sier Hamarsland.

Han trekker også frem den fine fargen fisken får når den blir behandlet etter denne prosedyren.

– Ørreten vår ser flott ut, og den smaker fantastisk. Tradisjonene med bruk av gamle oppskrifter og ekte håndverk har stor betydning for oss, og det er dette som gjør oss unike, sier han.

– Bekreftelse på innsatsen

I fabrikken starter hele prosessen med at fisken filiteres. Deretter blir den trimmet, beinplukket og saltet. Videre skal fisken modnes etter gamle og tradisjonelle oppskrifter.

Etter at ørreten og laksen er ferdig modnet skal den tørkes.

– Når dette er klart er det tid for å røyke fisken på treslaget svartolder. Til slutt blir produktet kjølt ned, skjært i skiver og pakket, og da er det klart til å sendes ut til forbrukerne, sier Hamarsland.

I 2013 ble bedriften tildelt Spesialitet-merket for produktene gravet ørret, røkt laks og røkt ørret. Målet med denne merkeordningen er å vise vei til den unike smaken blant norske matprodukter.

– Å få denne betegnelsen er en bekreftelse på den innsatsen som blir lagt ned hver eneste dag av alle våre dyktige ansatte i fabrikken. Samtidig bekrefter det at produktene våre har en unik smak, sier Hamarsland-

Han forteller at bedriften har vokst jevnt og trutt siden oppstarten helt på begynnelsen av 1960-tallet.

– Det første året var det kun én eller to som arbeidet på Fossen, mens i dag har vi 140 ansatte. I tillegg har vi stadig utviklet nye produkter, sier han og spår fortsatt vekst for Lerøy Fossen.

– Fisk er sunt, og verden har alltid behov for mer mat. I tillegg har vi gode og smakfulle produkter, som blir miljøvennlig produsert. Jeg har derfor stor tro på at vi kommer til å ha mange gode år fremover, sier han.