Frank Nilsen fra Sea Lice Research Centre i Bergen.
Frank Nilsen fra Sea Lice Research Centre i Bergen.

– Lus forekommer svært sjelden på produkter i butikken

- Fastsittende lusestadier sitter svært godt festet på fisken, og jeg antar at så langt som råd blir lus fjernet fra fisken under slakting, sier professor Frank Nilsen ved lakselussenteret i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kom det frem at flere av Seaman Seafoods røkelaks-pakker, som ble solgt av Coop har inneholdt lakselus. Noe butikkkjedens kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis bekrefter til kyst.no.

Bjørn-Erik Stabell, bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges Sjømatråd.
Bjørn-Erik Stabell, bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges Sjømatråd.

Frank Nilsen, leder for lakselussenteret i Bergen og professor ved Institutt for biologi ved UiB, sier at lus forekommer svært sjelden på produkter i butikken.

- Fastsittende lusestadier sitter svært godt festet på fisken og jeg antar at så langt som råd blir lus fjernet fra fisken under slakting. Igjen er det slik at det er svært få lus på fisk og sjansen for at de skal finnes på fisken i butikken er lav, påpeker professoren.

Les også: – Innrømmer store problemer med lus

Bjørn-Erik Stabell bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges Sjømatråd sier norsk oppdrettslaks er trygg å spise, men peker på at butikkene skal etter det norske og EU sitt regelverk ikke selge fisk med klare tegn til parasitter eller infeksjoner.

Ufarlig å spise

Nilsen peker på at lakselus er helt ufarlig å spise.

- Jeg og flere andre forskere har forsøkt dette. De smaker lite og er helt ufarlige. Lakselus er et krepsdyr og i Norge er det lang tradisjon for å spise krepsdyr (kreps, hummer, krabbe, reke), sier han til kyst.no.

Les også: Kjøpte røkelaks med lus – Coop kaller det en uholdbar situasjon

Folk er bekymret for at laks kan være farlig å spise, siden det er funnet pakker med lakselus på skinnet. Er dette bekymringsfullt mener du?

- Det er ingen grunn til bekymring. Lakselus er en parasitt som er vanlig på ville laksefisk også. Før i tiden var det er kvalitetstegn at det var lus på laksen som ble fanget i elvene, påpeker han.

Arkivfoto: Parasitten lakselus er ikke farlig å spise.
Arkivfoto: Parasitten lakselus er ikke farlig å spise.

Han mener noen synes sikkert at det kan virke uappetittlig dersom det skulle dukke opp en lus på laks i butikken. Men han tror dette er meget sjelden.

- Selv om lakselus er en stor utfordring er det ikke mange lus per fisk (kanskje 1 lus per fisk i gjennomsnitt). Sjansen for at de skal henge på etter slakteprosessen er svært lav, mener han.

Professoren mener skadene noen få lus har på en stor laks er små og vil ikke være synlige i de fleste tilfeller.

- Områder med lusebitt vil ikke utgjøre noe spesiell risiko, sier Nilsen til kyst.no.

Ikke bekymringsfullt

Stabell mener i forhold til mattrygghet er dette ikke bekymringsfullt.

- Men i forhold til kundenes forventninger til et lakseprodukt uten lakselus eller andre «fremmedlegemer» så medfører dette et problem som det må ryddes opp i slik at kunden får det de forventer og har krav på, sier han.

- Kan dette bli et omdømme problem for Coop og leverandørene Seaman Seafood og Nils M. Wiliksen mener du? 

- Det har jeg ingen formening om. Imidlertid er det uansett viktig å levere et produkt som er i henhold til regelverk og konsumentenes forventninger. Feil kan oppstå, og da avhenger omdømmeeffekten av hvordan leverandør og kjede håndterer dette. Min erfaring med næringen er at de tar denne type avvik på aller høyeste alvor og mitt inntrykk er at næringen raskt rydder opp når slike ting oppstår, forklarer Stabell til kyst.no