Formålerne finnes både for innvendig montering og for lukemontering avhengig av lukesystem. Fra venstre: Raymond Johansen fôringssjef i Bjørøya AS, Magne Nordfjellmark og Odd Ivar Mork fra Meox. Foto: Meox.

Full kontroll på fôrsiloene

Et nyutviklet system for sanntidsmåling av fôrnivå i siloene, skal gi oppdretterne full kontroll over fôrmengde – og når det er på tide å bestille nytt fôr.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Meox AS melder nå at de lanserer et nytt fôrsystem utviklet i samarbeid med Bjørøya AS. Oppdrettsselskapet har testet ut målerne siden september i fjor. Nå er 50 målere i drift.

- Erfaringene våre er svært gode. Systemet fungerer hele tida, og det er lite avvik mellom målt mengde og reell mengde, sier Raymond Johansen, leder av fôringsteamet i Bjørøya AS i en pressemelding.

Fram til nå har det ikke vært gode og stabile systemer for å holde kontroll med fôrmengden i siloene. Totalmengden som fôres ut blir registrert, men det krever jevnlig kalibrering ved bytte av pellets.

Ekkolodd

Meox har utviklet en måler som benytter ekkolodd-teknologi. Målerne monteres i lukeåpningen eller på luken, og scanner fôrnivået i hver silo. Samme type målere kan også holde kontroll med nivået i ensilasjetankene.

- Vi bruker etablert sensorteknologi, men det spesielle er den matematiske modelleringen av målingene i nettskyen. All beregning skjer før overføring og visning i sanntid hos kunden, sier daglig leder Odd Ivar Mork i Meox i meldingen.

All data fra målerne blir overført via nettskyen til Bjørøyas fôringssentral i Havbruksparken i Flatanger. Der kan Johansen og hans kolleger holde øye med hvor mye fôr som er igjen i de forskjellige siloene på fôrflåtene.

- Fordelen er at vi hele tida vet at det er fôr tilgjengelig, og vi vet hvor stor beholdning vi har. Neste skritt blir å gi fôrleverandørene tilgang, slik at de kan legge det inn i sitt autoordre-system, sier Johansen.

Opprdetterne skal ifølge Meox ha etterlyst et slikt målesystem i flere år, og i juni 2017 kom Bjørøya AS til Meox med forespørsel om målesystem. Meox tok utfordringen.

- I august ble selskapene samlokalisert i den nye havbruksparken, som har bidratt til en smidig og effektiv prosess. Havbruksparken gir nærhet til næringen som er helt essensielt for god og effektiv utvikling, sier Odd Ivar Mork