FrP sier nei til grunnrenteskatt i sitt alternative statsbudsjett, sier Helge Andre Njåstad.
FrP sier nei til grunnrenteskatt i sitt alternative statsbudsjett, sier Helge Andre Njåstad.

Nei til lakseskatt i alternativt statsbudsjett

FrP offentliggjorde i dag sitt alternative statsbudsjett for 2023. I forslaget sier FrP et klart nei til grunnrenteskatten.

Publisert

- FrP sier nei til grunnrenteskatten regjeringen vil påføre oppdrettsnæringen på 40% på toppen av allerede et høyt skattetrykk for næringen som inkluderer både produksjonsavgift, selskapsskatt og høy formuesskatt for norske eiere, sier Helge Andre Njåstad.

Njåstad mener at Vestlandet nå trenger at politikerne stopper skatteøkningen som han mener vil lamme norsk næringsliv og spesielt naturressursnæringene.

- Vi ønsker heller å legge forholdene til rette for norsk lokaleid næringsliv som gjennom overskudd og verdiskaping bidrar til statsbudsjettet. Derfor er det viktig å si nei til dette skattesjokket som vil gi resultatet en enda større sentralisering i eierskap samt at mer av verdiskapingen som skjer på kysten sendes til Oslo, sier Njåstad.

- Går utover investeringer

Hvilke konsekvenser mener du en grunnrenteskatt vil få for oppdrettsbedriftene?

- De vil bli enorme for både bedriftene og kysten om det blir så ille som forslaget. Det vil gå ut over investeringer for fremtiden og jeg tror nok Norge taper mer på å skatte i hjel enn å la næringen vokse, sier Njåstad til Kyst.no.

Er dere konsekvent mot en slik skatt, eller er dere åpen for å si ja, dersom det innebærer justeringer i skattenivået?

- Vi er konsekvent mot grunnrenteprinsippet. Dersom det i dialog med næringen kommer opp gode forslag kan jo det vurderes, men det beste er å sikre vekst og større overskudd som igjen betyr mer i selskapsskattinntekter.