Geir-Ove Ystmark. Foto: Sjømat Norge.

Sjømat Norge samler «alle»

- Med store deler av næringskomiteen, politisk ledelse i Næringsdepartementet og alle sentrale beslutningstakere i og rundt næringen, er Sjømat Norge sin årskonferanse det absolutt viktigste treffpunktet, sier Geir Ove Ystmark administrerende direktør i Sjømat Norge, til kyst.no.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det nærmer seg årskonferanse og generalforsamling i Sjømat Norge, som begge arrangeres i Bergen neste uke. Organisasjonen melder rekordhøy påmelding og viser til at årskonferansen byr på en rekke gode foredragsholdere.

Møteleder vil være er Christian Borch, prisbelønt journalist, forfatter og kjent nyhetsanker fra NRK. Han skal også lede den politiske debatten på onsdag ettermiddag, der et bredt panel skal diskutere rykende aktuelle sjømattema.

I panelet deltar Sjømat Norges styreleder Inger-Marie Sperre og næringspolitikerne Geir Pollestad (Sp), Frank Bakke-Jensen (H), Line Henriette Hjemdal (KrF), Ingrid Heggø (Ap), Pål Farstad (V) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

- Vi legger opp til at medlemsbedriftene deltar aktivt i debatten med spørsmål fra salen, sier Ystmark en pressemelding.

- På havbruksområdet vil medlemmene bli invitert til å diskutere hvilke prinsipper som bør ligge til grunn for fremtidens havbruksforvaltning, utdyper han til kyst.no.

Han viser til at Stortinget i fjor vedtok at det skal innføres en områdebasert forvaltning og at trafikklys basert på lakselus skal avgjøre veksten i næringen.

- Vi opplever at den norske havbruksproduksjonen har flatet ut de siste årene. Det er klare forventinger til at vi nå må få et regime som faktisk bidrar til å realisere vekst, og som også er enkelt å forholde seg til. Hvis resultatet blir feil risikerer vi at forvaltningsregimet blir en flaksehals for videre utvikling av næringen. Skal vi innfri forventningene til næringen så må veksttakten opp, mener han.

Utvikling i organisasjonen

Ifølge Ystmark er det nå 119 påmeldte medlemmer, noe som tilsvarer 77 prosent av stemmene. Inkludert gjestene er status 321 påmeldte.

- Dette er også den første generalforsamlingen i Sjømat Norge etter at organisasjonen åpnet for nye medlemsgrupperinger. Siden i fjor er det etablert en egen Sektorgruppe for teknologi og service, og mange av de viktigste selskapene innenfor denne grupperingen har alt blitt medlemmer, poengterer direktøren til kyst.no.

Teknologileverandørene Akva Group og Aqualine er eksempler på nye Sjømat Norge medlemmer, og Ystmark legger til at servicerederiene AQS og brønnbåtrederiet Norsk Fisketransport også er nye medlemmer.

- Siden i fjor har Sjømat Norge fått 20 nye hovedmedlemmer, og potensialet er fortsatt stort. Først og fremst er det mange bedrifter innenfor denne grupperingen som tidligere ikke har vært organisert, som nå kan finne oss mer attraktive, legger han til.

Samlingene i Bergen

Organisasjonen er tydelige på at de gleder seg til samlinger i Bergen, og de presiserer at det som vanlig blir satt av mye tid til debatt både i forbindelse med medlemssakene og under den åpne årskonferansen på onsdag.

NUPI-sjef Ulf Sverdrup og professor Frode Nilssen fra Nord Universitet vil dessuten sitte på første benk i tilfelle det er behov for saksopplysninger eller korrigeringer.

Arrangementet starter allerede tirsdag femte april med interne medlemsmøter i organisasjonen. Onsdag sjette april er i hovedsak satt av til den åpne årskonferansen, og torsdag 7. april er viet den formelle generalforsamlingen med ordinære saker og valg.

– Vi befinner oss i en tid der alle snakker om nye næringer og behov for vekst og utvikling. Sjømat er en næring som er svært viktig i dag, og som så avgjort blir enda viktigere i morgendagens Norge. Derfor er det flott å kunne invitere til sjømatsamling i Bergen, og vi ser fram til gode debatter og formelle og uformelle samtaler i uka som kommer, sier Ystmark i pressemeldingen.

Påmeldingsfristen til arrangementene løper ut om kort tid. Mer informasjon om program og påmelding er å finne på nettsidene til Sjømat Norge.