Daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen. Foto: Nofir

Har hentet ut 47 875 tonn avfall fra havet på 10 år

Nofir kan vise til store tall for sin innsamling og gjenvinning av redskap de siste ti årene. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Man ser plutselig på jobben våre leverandører og vi har gjort i et helt annet lys, og i en helt annen skala når det settes opp på denne måten.

Det sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen. Nofir ble stiftet i 2008 med målsetningen å etablere en returordning for kassert fiskeri- og oppdrettsredskap. Siden den gang har ordningen blitt langt større enn noen kunne sett for seg. På bare de ti siste årene har Nofir samlet inn 47 875 tonn redskap og materiale fra fiskeri- og havbruksnæringa fra tjue forskjellige land og fem kontinent.

- Det meste av dette kommer fra Norge, og fra oppdrettsnæringa. Bransjen har i mange år etterspurt en mer miljøvennlig og økonomisk ordning for avhending av kassert redskap. Det er takket være en fremtidsorientert og samarbeidsvillig næring som er opptatt av bærekraft og fornybarhet vi kan se tilbake på et så godt tiår for oss, næringa og ikke minst for miljøet, sier Aleksandersen.

Fra fiskerinæringen gjenvinner Nofir i hovedsak nøter, garn og tråler. Fra oppdrettsnæringen gjenvinnes oppdrettsnøter, fortøyningstau, rensefiskskjul samt luseskjørt og presenninger. Også mengder av annet type marint avfall, for eksempel «spøkelsesnett» har blitt sendt inn til Nofir.

I en nylig utgitt filmsnutt setter Nofir mengden innsamlet redskap i perspektiv. 47 875 tonn innsamlet materiale tilsvarer:

  • 170 000 tonn mindre CO2 i atmosfæren
  • Det tilsvarer mer enn 1 500 000 passasjerer fra Oslo til London
  • Det årlige CO2-opptaket til mer enn 7 800 000 grantrær
  • 80 000 tonn olje innspart
  • Det tilsvarer en bensinbil som kjører Lindesnes - Hammerfest 263 000 ganger
  • Vekten til 310 blåhvaler
  • Vekten til 7 900 afrikanske elefanter
  • Vekten til 119 600 elg

Store deler av materialet som har blitt samlet inn de siste ti årene har blitt resirkulert og omgjort til Econyl. Econyl er å finne i flere store merkenavn over hele verden: i alt fra luksusbiler til badedrakter. Bare ett tonn resirkulert nylon fra Nofirs innsamlede materialer tilsvarer 24 500 par sokker, eller 100 000 badedrakter. Det som energigjenvinnes sendes til Fortum, og blir til elektrisitet og varme for husstander igjennom deres fjernvarmeteknologi.