Norges deltager Mark Jayson Subia i aksjon i Edomae-sushi. Foto: Pål Mugaas Jensen

Finalen i «sushi-VM» i gang

Finalen i Global Sushi Challenge er i gang i Tokyo. – Vi håper arrangementet skal løfte suhikokkene til stjerner, slik vi kjenner det fra Bocuse dOr, sier Bjørn Erik Stabell, bransjeansvarlig  for laks og ørret i Norges Sjømatråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Åpningsseremonien foregikk foran et stort pressekorps der finalistene og dommerne ble behørig introdusert. De 14 finalistene fra like mange land, skal utover dagen konkurrere både i tradisjonell sushi, og den mer «modere» varianten (oppstod på 1800-tallet i Japan), kalt Edomae, med maki og nigiri. Konkurransen vektlegger spesielt teknikker og hygiene, i tillegg til presentasjon.

- Vi regner med at det finnes mer enn 20 000 sushirestauranter i verden, som har over 100 000 sushikokker. 90 prosent av dem har ikke gode nok kvalifikasjoner, påpekte Tadashi Yamagata, leder for organisasjonen i Japan som organiserer sushikokkene i landet (All Japan Sushi Association ).

14 deltagere fra like mange land har på forhånd konkurrert seg frem til å delta i finalen i Global Sushi Challenge. Foto: Pål Mugaas Jensen

Les også: Nervøs før finalen i Global Sushi Challenge

- Denne konkurransen er den første der dette står i sentrum, sa han.

Også lederen for World Sushi Skills Institute, Masayoshi Kazato, som også er med å arrangere konkurransen, understreket dette.

- Norsk laks har bidratt til å introdusere japansk sushi verden rundt, men sushiteknikken og fokus hygiene har ikke vært prioritert høyt nok hos mange av kokkene. Det ønsker vi nå å endre på, sa han.

Norges bidrag er Mark Jayson fra Alex Sushi i Oslo, som skal kjempe imot 13 andre finalister i Tokyo.

Løfte sushi-status

Bransjeansvarlig for laks og ørret i Sjømatrådet, Bjørn Erik Stabell, sier til Kyst.no at målsettingen med å innstifte denne konkurransen har vært å løfte sushikokkenes status, og ved å spre kunnskap om riktig bruk av råvarene.

Les også: Sushi NM gikk av stabelen i helgen

- Målet er at vi skal eie posisjonen på rå sjømat i hele verden. Da må vi jobbe med de flinkeste kokkene. Innenfor tradisjonell kokkekunst har vi tatt det grepet gjennom Bocuse d’Or. Men vi så at det ikke fates noe tilsvarende for sushi. Derfor bestemte vi å lage det, sier han.

- Gjennom denne konkurransen ønsker vi å få tilbake originaliteten i sushi og vi jobber for at norsk laks skal assosieres med de flinkeste kokkene. Gjennom deltagelsen i dette mesterskapet vil kokker fra hele verden lære mye om norsk laks, og forhåpentlig får de inspirasjon og kunnskap de kan ta med seg hjem for å lære opp sine kollegaer hjemme.

Dommerne, som er blant de fremste sushinotabilitetene i Japan føler deltagerne med argusøyne. Foto: Pål Mugaas Jensen

Stabell tror konkurransen kan bidra til å heve sushikokkenes status.

- Jeg tror at det skapes nye kokkestjerner her i dag, sier han.

Vinneren av konkurransen kåres rundt kl 12 norsk tid.

Les også: Sushisalget økte 220 prosent