Grethe Adoff og Kristin Hamre.

Ærespriser til to kvinner i havbruksnæringen

To profilerte kvinner som gjennom lang tid har stått på for marint oppdrett, ble nylig hedret i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gjennom 17 år har det gjennom Sats Marint (tidligere Sats på torsk) blitt delt ut ærespriser til patriotene og bidragsyterne som gjennom lang tid har hjulpet fram marint oppdrett, og delt resultatene fra forskning og utvikling med hele marinfisk-næringen.

Nå har Kristin Hamre fra NIFES, som i årevis blant annet har jobbet med ernæring av stamfisk i oppdrett, og ernæring i levendefôr, fått æresprisen for 2017. Denne bestod av både diplom og karaffel.

- Kristin har i hele perioden med oppdrett av marin fisk vært en viktig støttespiller både inne kunnskap om ernæring og ikke minst har hun bidratt til alle konferansene. Både med innsats i form av foredrag og vært med i programkomiteen. Det er slike folk vi er avhengige av, sier Jørgen Borthen fra Norsk Sjømatsenter som delte ut prisen.

- Jeg er veldig veldig glad for å ha fått denne prisen. Jeg blir rørt. Det viktigste for meg er at folk har bruk for arbeidet jeg gjør, og det føler jeg virkelig at vises at de gjør med denne prisen, sier Kristin Hamre i en kort kommentar til kyst.no.

Også Grethe Adoff fra Norsk Sjømatsenter ble tildelt æresprisen, med diplom, karaffel og heder for 2016. Denne ble hun tildelt blant annet for sitt store engasjement innen  kveite og torsk, samt for sin stå på vilje innen kunnskapsdeling for alle marine arter.

- Grethe har hatt et stort ansvar og bidratt til et høyt faglig nivå på disse seminarene. Det er vel fortjent, sier Borthen.

- Siste pris vi delte ut gikk til Svein Hallbjørn Steien i 2015, og da vi hadde en konkurs det året ble det ingen utdeling i 2016. Derfor delte vi ut to priser i år, legger han til.

Alle ledd hedret

Første året prisen ble delt ut i 2003 gikk den til Henrik Johan Tvedt, som bante mye av veien for den andre bølgen av torskeoppdrett. Etter dette kom Arne Kolbeinshavn, veteranen Bjarte Myklebust, Victor Øiestad, Jan Pedersen, og Hallvard Lerøy Jr.  I 2009 var det Borthen selv som fikk prisen.

- I 2010 gikk prisen til Erlend Waatevik, så kom torskeavls-kongen Atle Mortensen, og så Harald Dahl, som verken fikk det til på torsk eller tunfisk, sier Borthen.

Halvard Hovland fra Havlandet Havbruk fikk prisen i 2013, året etter gikk den til Joachim Stoss, som har drevet stabil piggvar produksjon gjennom flere år i 2014.

- Hvor viktig er denne prisen og arrangementene for marinfisk- næringen?

- Dette er den eneste møteplassen i Norge for de som driver marint oppdrett. Det bidrar til aktører fra hele Norge og kan dele kunnskap. Prisen er viktig en annerkjennelse for de som har bidratt mest til denne møteplassen, konkluderer han.