Kveiteyngel svømmer i Havforskningens lokaler på Austevoll. Foto: Magnus Petersen

- Tror vi står foran en opptur

Grethe Adoff fra Norsk Sjømatsenter har stor tro på oppdrett av kveite om dagen, og viser til kilopriser på opptil 140 kroner samt et godt omdømme. - Det er mye som rører seg innen kveite, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Adoff jobber i disse dager med forberedelsene til årets Sats Marint konferanse som skal arrangeres i Bergen neste uke.  I den forbindelse tar hun nå et dypdykk i hva som skjer innen havbruk som ikke er relatert til oppdrett av laks og ørret, og hun har spesielt tro på kveiteoppdrett fremover.

- Det har vært en positiv utvikling innen kveite, og jeg tror vi står foran en opptur, sier hun til kyst.no.

Les også: Utvider kveitesatsing

Hun påpeker at begrensningen innen oppdrett av flatfisken har vært innen yngelproduksjonen både når det gjelder antall og kvalitet.

- Kvaliteten kan det synes som om oppdretterne har løst, da har en stabilitet med en kontinuerlig og forutsigbar produksjon.

Grethe Adoff, fra Norsk Sjømatsenter. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Men man har fortsatt for lite yngel til å dekke etterspørselen. Fremdeles kommer noe av yngelen fra Canada, poengterer hun.

- Jeg er veldig imponert over oppdretterne som jobber med kveite. Det er både større utfordringer og mer spennende å drive produksjon av marine arter, enn laks, så jeg vil si det er biologi på sitt ytterste.

Les også: - Kveite mest interessant som oppdrettsart i fremtiden

- Noen mangler

Om hun skulle peke på hva som kan bedres innen oppdrettet, mener hun det enda er noen mangler innen stamfiskhold og avlsarbeid.

- Eksempelvis når det gjelder fôr til stamfisken er ikke dette helt optimalt. Her må man finne frem til hva som må til for at fisken skal produsere mest mulig og gode egg, poengterer hun.

Hun påpeker også at kveiten fortsatt har en lang produksjonstid, noe som innebærer en relativt høy risiko.

- Men prisene er bra, over 100 kroner kiloen samt at omdømmet til kveiten er veldig god. Ikke har man de store utfordringene i produksjonen lengre som man hadde tidligere, sier hun.

- I tillegg til dette har forskningen Havforskningsinstituttet har lagt ned i all-female produksjon av kveite åpnet for nye muligheter og en raskere produksjon, slår hun fast.

Ifølge Adoff ventes det at 1800 tonn kveite skal slaktes i 2017, mens produksjonskapasiteten per i dag mer enn det dobbelte.

Les også: Vurderer eget stamfiskanlegg for kveite