Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame sier selskapet har hatt lave slaktevolumer og dermed økte kostnader pr. kilo.

Røde tall for Grieg: - Ikke fornøyd

Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame er ikke fornøyd med selskapets tredje kvartal, der Grieg Seafood gikk 86 millioner kroner i minus på driftsresultatet.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kom Grieg Seafood med sin rapport for tredje kvartal. Der skriver selskapet at operasjonell EBIT for selskapet var minus 86 millioner kroner i tredje kvartal 2023, sammenlignet med 145 millioner kroner i pluss i samme periode i fjor. 

Slaktevolumene var 12 245 tonn i perioden (22 923), noe som gir en operasjonell EBIT per kg på NOK -7,0 (+6,3).

Økte kostnader og lavere slakt

Andreas Kvame, administrerende direktør i Grieg Seafood, sier i meldingen at hovedprioriteten til selskapet i tredje kvartal var å la fisken vokse og bygge biomasse.

- Som et resultat var slaktevolumene lave, noe som førte til økte kostnader per kilo. Den operasjonelle ytelsen ble påvirket av en blanding av ulike biologiske utfordringer, inkludert Spiro i Finnmark, slakting på lav vekt på grunn av tidligere ILA-utbrudd i Rogaland, og sesongmessige biologiske problemer i British Columbia. Dessverre førte disse hendelsene til lavere prisoppnåelse og inntjening, sier han.

Kvame sier videre at han ikke er fornøyd med resultatene til Grieg Seafood.

- Vi undersøker alle muligheter i regionene for å komme tilbake på rett spor. Tiltak for å dempe situasjonen er iverksatt, som vaksinasjonsprogrammer mot ILA og vintersår, samt bruk av UV-filter for å hindre at Spiro kommer inn i smoltanlegget vårt. På grunn av den lange produksjonssyklusen for laksen tar det tid før vi ser effekten av tiltakene. Det er oppmuntrende at den underliggende biologien i Rogaland er god. I Finnmark har generasjonen fisk som ble overført til havet i løpet av 2023, ikke blitt påvirket av Spiro og presterer godt, kommenterer han.

Nedjusterer volumet

Grieg Seafood sikter generelt mot en årlig kontraktsandel på 20-50 %. Estimert kontraktsandel for de norske operasjonene i fjerde kvartal 2023 er 15 %, og 15 % for hele året 2023.

I fjerde kvartal 2023 forventes slaktevolumene å være 25 800 tonn, fordelt som følger:

  • Rogaland: 2 200 tonn
  • Finnmark: 12 200 tonn
  • BC (British Columbia): 6 400 tonn
  • Newfoundland: 5 000 tonn

Grieg Seafood guider for et totalt slaktevolum på 76 000 tonn i 2023, ned fra tidligere veiledning på 78 000 tonn:

  • Rogaland: 26 000 tonn
  • Finnmark: 27 000 tonn
  • BC (British Columbia): 18 000 tonn
  • Newfoundland: 5 000 tonn

For neste år forventer Grieg Seafood slaktevolumer på 85 000 tonn.