Mekanisk avlusing illustrasjonsfoto. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.
Mekanisk avlusing illustrasjonsfoto. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Tusenvis av laks døde under mekanisk avlusing

En Thermolicer-behandling skal ha forårsaket at nær 6000 laks døde på Grieg Seafood Shetlands lokalitet North Havra.

Publisert

Fishfarmingexpert.com skriver at hendelsen fant sted i november, og at den har forårsaket at selskapet nå har endret sine luse-behandlingsrutiner.

- Laksen på North Havra ble behandlet med Thermolicer. Dessverre hadde vi noe uvented dødelighet under prosedyren. Vi har undersøkt årsakene som ledet til hendelsen og har endret våre rutiner for å minimere risikoen for at dette skjer igjen, sier driftsleder Grant Cumming.

De 5794 fiskene som døde,  resulterte i et svinn på 2,5% av den behandlede laksen som hadde en snittvekt på 1,4 kilo.

Cumming forteller at Thermoliceren er en av flere ikke-medikamentelle-metoder de bruker for å kontrollere lakselusa, og nevner også luseskjørt og redusert produksjonstid i sjø som andre tiltak.

- Vi bruker nye og alternative behandlinger som en del av vår strategi for å redusere bruk av legemidler. Dette er viktig for å minimere vår påvirkning på miljøet og å maksimere levetiden på midlene ved å beskytte mot resistensutvikling, samtidig som vi sikrer at laksen har en god livskvalitet fri fra lakselus-infeksjoner, legger Cumming til.

- Vi kan ikke kommentere våre kunders anliggende og har ikke fått inn noen melding om feil på vår Thermolicer, sier Tore Laastad salgssjef for Thermolicer i Steinsvik i en kort kommentar til kyst.no.