Mekanisk avlusing illustrasjonsfoto. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Tusenvis av laks døde under mekanisk avlusing

En Thermolicer-behandling skal ha forårsaket at nær 6000 laks døde på Grieg Seafood Shetlands lokalitet North Havra.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fishfarmingexpert.com skriver at hendelsen fant sted i november, og at den har forårsaket at selskapet nå har endret sine luse-behandlingsrutiner.

- Laksen på North Havra ble behandlet med Thermolicer. Dessverre hadde vi noe uvented dødelighet under prosedyren. Vi har undersøkt årsakene som ledet til hendelsen og har endret våre rutiner for å minimere risikoen for at dette skjer igjen, sier driftsleder Grant Cumming.

De 5794 fiskene som døde,  resulterte i et svinn på 2,5% av den behandlede laksen som hadde en snittvekt på 1,4 kilo.

Cumming forteller at Thermoliceren er en av flere ikke-medikamentelle-metoder de bruker for å kontrollere lakselusa, og nevner også luseskjørt og redusert produksjonstid i sjø som andre tiltak.

- Vi bruker nye og alternative behandlinger som en del av vår strategi for å redusere bruk av legemidler. Dette er viktig for å minimere vår påvirkning på miljøet og å maksimere levetiden på midlene ved å beskytte mot resistensutvikling, samtidig som vi sikrer at laksen har en god livskvalitet fri fra lakselus-infeksjoner, legger Cumming til.

- Vi kan ikke kommentere våre kunders anliggende og har ikke fått inn noen melding om feil på vår Thermolicer, sier Tore Laastad salgssjef for Thermolicer i Steinsvik i en kort kommentar til kyst.no.