Teamet i Fjord Maritime. F.v. Øyvind Bakke, Stig Kalvenes og Vidar Rabben. Foto: Fjord Maritime.
Teamet i Fjord Maritime. F.v. Øyvind Bakke, Stig Kalvenes og Vidar Rabben. Foto: Fjord Maritime.

Vinnerne av gründerjulepresangen 2017

Fjord Maritime danket ut de fire finalekandidatene i konkurransen, og tok seieren i gründerjulepresangen.

Publisert

Fjord Maritime vant konkurransen med løsningen Fjord Hybrid, som består av en batteripakke, styre- og kontrollenheter, og et egenutviklet design for styring og kontroll av energiproduksjonen på fôrflåten. Denne skal kunne redusere gangtiden til dieselgeneratorer med inntil 80 %. I løsningen utvikles også nå Fjord Control for å overvåke løsningen og garantere oppetid.

Premien er en gave med verdi på 250 tusen norske kroner, som representerer praktisk gründerhjelp til en verdi av 200 000 kroner, samt 50 000 kroner rett inn på vinnerens konto. Å vinne synes daglig leder Vidar Rabben er stas.

- Det er klart at den tilliten man er vist med å få seieren er fantastisk. Vi blir veldig glad for å motta gaven. Å vinne er bekreftelse fra bransjen på at det er en god løsning, og at de har tro på oss som gründere, sier Rabben til Kyst.no.

Illustrasjonsfoto av Fjord Hybrid. Kilde: Fjord Maritime.
Illustrasjonsfoto av Fjord Hybrid. Kilde: Fjord Maritime.

- Vi har også stor respekt før øvrige kandidater som var med i konkurransen, legger han til.

Rabben sier de har brukt bransjeerfaring fra både elektro og oppdrett, for lage løsningen. Fremover skal gaven brukes flittig til å utvikle og promotere løsningen.

- Innholdet i gavepakken skal utnyttes til å fremstille produktet og Fjord Maritime på best måte, slik at folk forstår mulighetene som ligger i løsningene. Her ligger det positive ting for både ansatte, oppdrettere og miljøet, sier han.

- Imponert

Idéene i søknadene omhandlet elementer fra både tradisjonelt havbruk, «cross-over» teknologi fra oljesektoren og idéer for energiproduksjon, og representerte således et vidt spenn, samt bredden, dybden og entusiasmen som er fremtiden til havbruksbransjen i Norge.

- Fjord Maritime er et spennende oppstartsselskap som på kort tid har greid å utvikle en ny løsning som gir grønnere energi til lokaliteter uten landstrøm. Vi er imponert over hvor fokusert selskapet har vært på både problem og løsning, og måten de har tatt med framtidige kunder i produktutviklingen. Vi har tro på konseptet og synes de er en fortjent vinner av årets gründerjulepresang, sier David Lausten Knudsen fra Skretting som også er jurymedlem for presangen, til Kyst.no.

Han mener Norsk havbruk trenger en kontinuerlig tilflyt av nye innovative løsninger for at en skal kunne sikre fortsatt bærekraftig vekst i næringen.

- Vi tror at små oppstartsselskaper kan spille en nøkkelrolle i å få fram slike løsninger. Gründere er flinke til å se problemstillinger med nye øyne og har ofte en raskere utviklingstakt enn større selskaper som har sitt hovedfokus på drift. Skretting ønsker derfor å være med til stimulere gründervirksomhet innen norsk havbruk, og det er en glede for oss å være med å støtte gründerjulepresangen, legger Knudsen til.

David Lausten Knudsen fra Skretting er imponert over günderene. Foto: Skretting.
David Lausten Knudsen fra Skretting er imponert over günderene. Foto: Skretting.

Hele landet representert

Totalt kom det inn 40 søknader til årets Gründerjulepresang. Juryen plukket ut fem finalister fra disse, hvor Fjord Maritime endte som vinner. Jurymedlem David Lausten Knudsen sier finalistene representerte et vidt spenn av fremtidens idéer til havbruksnæring.

Jurymedlem Rolf Mork Knudsen opplyste før jul at de ønsket seg flere søkere fra Nord. Nå bekreftes det at folk fra hele landet har vært representert blant søkerne, både Nord-Norge og det sentrale Østlandet. Flesteparten kom likevel fra Vestlandet.

Mer om de andre finalistene og deres ideer kan du lese her: