Kime Akva har fått overlevert vårt første større fartøy, MS «Wile E. Coyote», en helelektrisk lokalitetsbåt fra Grovfjord Mek. Verksted.

Tenker grønt – også til havs

KIME Akva AS har fått overlevert sitt første større fartøy, og har valgt en helelektrisk lokalitetsbåt fra Grovfjord Mek. Verksted. melder selskapet.

Publisert

KIME Akva AS er et nystartet nordnorsk havbruksselskap med hovedkontor i Senja kommune. Selskapet satser på torsk og drifter den foreløpig eneste godkjente torskelokaliteten i Troms. Det er syv fulltidsansatte på lokaliteten som er glade for nå å ta i bruk den nye båten.

Båten ble først sjøsatt i 2018 under navnet GMV Zero, men har nå fått utvidet batteripakke, nytt utseende og flere tekniske forbedringer.

- Arbeidsbåten er vårt viktigste redskap på lokaliteten. Tilbakemeldingene fra røkterne har så langt vært utelukkende positive. Dette er en ny milepæl for oss. Navnet «Wile E. Coyote» er kjent fra tegneserien Looney Tunes. Lokalitetens lettbåt heter for øvrig «Road Runner», sier Joakim Jensen, teknisk leder i KIME Akva.

Elektrisk kraft

Båten har elektriske fremdriftsmotorer som yter 107kW hver samt en elektrisk sidepropell på 30kW. Batteripakken er på 406 kWh og forsyner båten all nødvendig kraft den trenger i løpet av en lang arbeidsdag. Marsjfarten er på 6,5 knop.

For lengre transportetapper og operasjoner som går over flere dager, kan båten utstyres med en mobil generator. Generatoren forsyner fremdrift og lader batteriene samtidig.

- Leveransen er i tråd med selskapets langsiktige bærekraftstrategi, sier Jensen. Båten skal bidra til lavere CO2-utslipp, lavere driftskostnader, bedre arbeidsmiljø for røktere og mindre støy til omgivelsene. Selskapet jobber også med å få landsstrømkabel til fôringsflåten. Dette vil ytterligere befeste selskapets satsing for å minimere vårt miljømessige fotavtrykk. Vi takker GMV for et godt samarbeid, avslutter Jensen.

Glad miljøet tas på alvor

Dag Sigurd Brustind, ordfører i Ibestad kommune er fornøyd.

- Jeg gratulerer KIME AKVA med ny arbeidsbåt, sier ordføreren. Vi setter stor pris på at KIME tar miljøet på alvor. Det er svært viktig for Ibestad kommune. Jeg ønsker bedriften lykke til med ny- ervervelsen og ser fram til et fortsatt godt samarbeid, avslutter han.

Utviklingen av GMV Zero startet i 2013/14, og Grovfjord Mek. Verksted startet utprøvingen av prototypen i 2018 i nært samarbeid med et lokalt oppdrettsselskap. Fartøyet har dokumentert at det er fullt mulig å drifte en oppdrettslokalitet uten bruk av fossile drivstoff, noe som bidrar til null utslipp av skadelige klimagasser.

- Jeg må berømme KIME Akva for deres satsing på klimavennlig løsninger, og gratulerer dem så mye med nyanskaffelsen. Vi er sikre på at de kommer til å bli fornøyd med båten som i tillegg til å være miljøvennlig også gir et svært godt arbeidsmiljø ombord under driften, sier Bård Meek- Hansen, daglig leder ved Grovfjord Mek. Verksted.