Eldar Lien i Searas, her under Aqua Nor i fjor, da selskapet vant innovasjonsprisen for Aquasense som var med i Gründerjulepresangen 2021. Nå har han også vunnet Gründerjulepresangen. Foto: Pål Mugaas Jensen

Searas vant Gründerjulepresangen

Med sin RAS-løsning gikk Searas helt til topps i den gjeve konkurransen om Gründerjulepresangen.

Publisert Sist oppdatert

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie. 

Premien skal kunne gi vinneren en god mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen.

Gikk helt til topps

Det var Eldar Lien og selskapet Searas som stakk av med seieren i konkurransen om Gründerjulepresangen med sin optiRAS-modul, som er en komplett enhet med integrert biofilter og trommelfilter.

Lien forteller til Kyst.no at optiRAS er en helt ny måte å designe RAS på. Han mener det tar tid og krever mye ressurser å få inn en helt ny RAS-løsning. Les mer om konseptet her.

- Tenk at vi vant denne gangen. Det er utrolig kjekt og en fjær i hatten til hele teamet i Searas. Vi må også takke Leirvik som har satsa på Searas som teknologileverandør, der vi nå vil bygge den første piloten sammen med Bremnes, sier han.

På terskelen til kommersialisering

Lien sier det betyr mye for selskapet å vinne med den publisitet og oppmerksomhet denne prisen innebærer.

I OptiRAS inngår 2 sentrale produkter selskapet har utviklet; SeaRAS Aquaduct (en kombinert skimmer, degasser og vannforflytter som også oksygenerer og reduserer gassmetning) og SeaRAS Aquasense (deres system for sanntids måling og overvåking av vannparametre, som også kan måle og overvåke H2S i de konsentrasjoner som finnes i anleggene).

- Begge disse produktene er nye i markedet og det er å håpe at vi nå lettere kan nå ut til markedet. Prisen innebærer også at vi vil få tilgang på profesjonell hjelp innenfor mange områder der vi ikke har så god kompetanse. Som grunder har vi hatt fokus på produkt og teknologi, og vi har et godt tverrfaglig team på 9 personer og et godt fungerende styre, men oppgavene er mange i den vekstfasen vi er inne i nå. Det blir svært nyttig å få den hjelp prisen innebærer, påpeker Lien fornøyd.

Han forteller videre at selskapet har jobbet med teknologiutvikling siden 2017 og sier det har vært en veldig interessant og lærerik reise.

- Nå står vi på terskelen til kommersialisering med mange nye utfordringer, forteller han.

- Svært relevant for bransjen

Juryen understreket i sin begrunnelse at Searas har gjort en grundig og god jobb med søknad, pitch og bedriftspresentasjon.

- Juryen synes deres idé og konsept er spennende og innovativt! Vi anser det som svært relevant for dagens markedsbehov i bransjen og gleder oss til å jobbe med dere videre fremover, forklarer de til vinneren.

Det var en fagjury bestående av nøkkelpersonell fra bidragsyterene Deloitte, Nagelld, NCE Seafood Innovation Cluster, DnB, Annerledeslandet, Acapo, ArtGarden, NCE Aquatech og Stiim Aqua Cluster som vurderte søknadene som ble sendt inn til konkurransen.

Som vinner av Gründerjulepresangen vil Searas nå få en uvurderlig drahjelp fra selskaper som alle er eksperter innenfor sine felt, og arbeidet starter allerede neste uke.

Kyst.no ønsker også å benytte anledningen til å gratulere vinneren!