Bruk av Stembiont har vist reduksjon av risiko for blant annet sår og lus samt økt biomasse i form av generell lavere dødelighet og økt tilvekst. Illustrasjonsfoto: Nofima
Bruk av Stembiont har vist reduksjon av risiko for blant annet sår og lus samt økt biomasse i form av generell lavere dødelighet og økt tilvekst. Illustrasjonsfoto: Nofima

Previwo er andre finalist i Gründerjulepresangen

Previwo, som har et produkt som skal redusere sår og dødelighet, samt redusere lusepåslag, er andre finalist ute i kampen om Gründerjulepresangen. 

Publisert Sist oppdatert

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie. 

Premien skal kunne gi vinneren en unik mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen. Vinneren kåres 11 februar.

Les også: Pure Lobster er første finalist i Gründerjulepresangen

I går presenterte Kyst.no Pure Lobster, som er første finalist av fem selskaper i konkurransen. I dag skal vi bli bedre kjent med Previwo og Stembiont.

Reduserer risiko for sår og lus

Stembiont er et nytt forebyggende fiskehelseprodukt. Produktet består av probiotiske marine bakterier og er et miljøvennlig og bærekraftig verktøy for å gjøre fisken mer robust. Bruk av Stembiont har vist reduksjon av risiko for blant annet sår og lus samt økt biomasse i form av generell lavere dødelighet og økt tilvekst, noe Kyst.no tidligere har omtalt. 

Robert Johansen, salgssjef i Previwo, er fornøyd med at selskapet er en av finalistene i Gründerjulepresangen. Foto: Privat.
Robert Johansen, salgssjef i Previwo, er fornøyd med at selskapet er en av finalistene i Gründerjulepresangen. Foto: Privat.

Produktet administreres enkelt i settefiskfasen i forbindelse med vaksinering, og krever ikke håndtering av fisk utover eksisterende, heller ikke ytterligere investeringer i utsyr utover produktet selv. Effekten etter bruk i settefiskfasen er vist å være langvarig og muligens helt frem til slakt, ifølge selskapet.

- Hvorfor bør akkurat dere vinne?

- Forebyggende fiskehelsearbeid er det viktigste næringen kan bruke tid og ressurser på fremover for å nå mål om økt produksjon, og redusere dagens produksjonsutfordringer. Gjennom forebygging fremfor behandling kan fiskevelferd bedres og kostnaden til oppdretter reduseres, forteller Robert Johansen, salgssjef i Previwo til Kyst.no.

- Ved å tilføre oppdrettsfisk probiotiske bakterier er det en nyskapende metode for å bedre fiskehelse, redusere dødelighet, bedre dyrevelferd og gjøre oppdrett enda mer bærekraftig ved hjelp av ikke medikamentelle metoder. Stembiont bygger på en helt ny måte å tenke forebyggende fiskehelse på, basert på et komplekst samspill mellom fisk og bakterier som er utfordrende å skjønne betydningen av.

Styrker fisken

I 2020 behandlet selskapet ca 8 mill. laks med Stembiont i Norge. Alle indikasjoner peker på et høyt verdiskapingspotensial for oppdretter, og tidlig positiv indikasjon også for AGD og gjellesykdom. Verdipotensialet er en økt kostnadsbesparelse og fortjeneste på 10-20 %, ifølge Johansen.

- Vi samler kontinuerlig inn data fra felt og tror ikke vi har sett det fulle potensialet av denne måten å styrke fisken på. Previwo er et selskap i tidlig fase med vårt første kommersielle produkt lansert i 2020, og nå går vi inn i en vekst- og oppskaleringsfase og er veldig fornøyd med å være finalist i Gründerpresangen, sier Johansen avslutningsvis

Vinneren kåres 11 februar, og Kyst.no vil i dagene frem mot finalen presentere resten av finalistene.