Kyst.no har tidligere vært og sett på den første prototypen av SeaRAS sitt system som er bygget opp i Ytre Arna i Bergen. Foto: Pål Mugaas Jensen

SeaRAS er tredje finalist i Gründerjulepresangen

SeaRAS mener fiskehelse og tilvekst henger sammen med kvaliteten på vannet. De har derfor utviklet en ny målemetode for å måle system i sanntid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie. 

Premien skal kunne gi vinneren en unik mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen. Vinneren kåres 11 februar.

Les også: Pure Lobster er første finalist i Gründerjulepresangen

Les også: Previwo er andre finalist i Gründerjulepresangen

I forrige uke presenterte Kyst.no Pure Lobster og Previwo, som er første og andre finalist av fem selskaper i konkurransen. I dag skal vi bli bedre kjent med SeaRAS og deres produkt Aquasense.

Måler data i sanntid

SeaRAS AS ble etablert i november 2017 og består i dag av 6 personer der 4 er fast ansatte. Selskapet har en allsidig praktisk/teoretisk tverrfaglig bakgrunn med erfaring fra akvakultur, offshore teknologi og instrumentering. Selskapet har nye egenutviklede produkter for monitorering av vannkvalitet, for forbedring av vannkvalitet og komplette løsninger for lukkede oppdrettsanlegg på land og i sjø basert på gjennomstrømning eller full resirkulering (RAS). Vannet, som fisken lever i, står i fokus i det selskapet gjør.

SeaRAS Aquasense er en helt ny målemetode og system for i sanntid å kunne presentere alle relevante data om kvaliteten på vannet, inklusiv H2S. Aquasense er i dag den eneste metoden ifølge selskapet som kan måle konsentrasjoner av H2S i vann ned til 0,1µg/liter. 

Les også: Tror på «game-changer» for RAS-teknologi

Hindre tap i landbasert oppdrett

Dette i seg selv mener selskapet er banebrytende i den forstand at H2S-hendelser er en av de største trusler, og noe som har ført til store tap i landbasert oppdrett. Med SeaRAS sin Aquasense skal man kunne følge utviklingen av H2S i sanntid og iverksette tiltak når definerte grenseverdier nås. 

- Aquasense er en  trådløs og fullt mobil målestasjon, som måler både i vann- og gassfasen og presenterer dataene i sanntid til kunde på åpne standarder for videre bruk. Enheten er relativt liten, lett å flytte og installere (wifi, 16A-220V, vann inn/ut), har egen selftest på sensorer, er driftsikker og med lang levetid på sensorer, forklarer Eldar Lien i SeaRAS.

Lien mener fisken i dag lever i et vann der man sporadisk kjenner tilstanden og der sensorene drifter og gir data det ofte er vanskelig å stole på.

- Fiskehelse og tilvekst henger sammen med kvaliteten på vannet. Man må ha sanntidskjennskap til vannet for å kunne drifte optimalt, påpeker han.